Ja hoor, Mark Rutte en kornuiten doen wéér een inlegvelletje: 'Aanvullende verklaring toevoegen aan Marrakesh pact'

Geen categorienov 29 2018, 14:00
Het is weer eens tijd voor het befaamde inlegvelletje. Eerder deed Rutte dit al om te doen alsof hij de uitkomst van het Oekraiene-referendum serieus nam. Destijds deed de Volkskrant een factcheck waaruit bleek dat de waarde van het inlegvelletje ongeveer zo groot was als het gewicht daarvan. Nada. Nu heeft Rutte laten weten dat het kabinet het Marrakesh pact toch wil gaan tekenen en daarbij een inlegvelletje toevoegt met daarin de tekst dat Nederland het pact als niet bindend beschouwd. Daarmee zou dan de kous af zijn. Ogenschijnlijk een doorzichtige methode om kritiek op het kabinet te doen verstommen. De vraag is echter of de oppositiepartijen zich bij de neus laten nemen door het papiertje.
In tegenstelling tot Estland, Tsjechië, Polen, Hongarije en nog een aantal andere landen ondertekent Nederland het pact dus wel. Wat precies de waarde is van het ondertekenen van een pact wanneer deze toch niet juridisch bindend is blijft echter de vraag. Laten we hopen dat de minister president weet waar hij aan begint. Volgens hem blijft Nederland gewoon in staat zelf de migratieprocessen vorm te geven, al lijkt daar p dit moment al weinig sprake van te zijn: "En dat betekent dus dat wij het recht hebben om onze eigen grenzen te beheren, ons eigen toelatingsbeleid te voeren. We kunnen zelf onderscheid maken tussen reguliere en irreguliere migratie. Alles onder het behoud van onze eigen wetgeving." Voorman van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, had er wel een mening over:
https://twitter.com/thierrybaudet/status/1068072045123112961
Ook Jan van de Beek, die we kennen van de website demo-demo.nl, vond het een vreemd verhaal van Rutte. En vroeg zich af of de premier 'de tekenen des tijds' wel kon lezen. Die tekenen waarnaar hij verwijst worden steeds duidelijker. Het mondiale pact staat ondertussen onder zware druk en er lijkt weinig over te zijn van draagvlak. Zo heeft Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken in Italië, laten weten niet eens naar Marrakesh af te reizen en de verklaring evenmin te willen ondertekenen. Toch is het niet vreemd om samen te werken en migratieproblemen mondiaal aan te pakken. Daarom is het van belang dat Mark Rutte het huidige akkoord afwijst en gaat pleiten voor een nieuw pact. Tenminste, als hij serieus denkt dat dit een oplossing vormt voor de problemen. Want als allerlei andere Europese landen hier niet aan meewerken dan heeft het verder weinig zin voor Nederland.

Viktor Orbán schijnt een eenvoudige oplossing te hebben:

https://twitter.com/SamvanRooy1/status/1042869455473262592
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten