Marokkaanse ambassadeur weg uit Nederland: extreme zet in een zachte setting

Marokkaanse ambassadeur weg uit Nederland: extreme zet in een zachte setting

Nederland en Marokko hebben in sommige zaken een moeilijke verstandhouding. Als het bijvoorbeeld gaat om bepaalde sociale zekerheden of uitkeringen kunnen onderhandelingen ineens bepaalde 'kernwaarden' raken. Zo hebben Nederland en Marokko in het verleden een aantal aanvaringen gehad waarin de gemoederen hoog konden oplopen. Zo ook nu, want de Marokkaanse ambassadeur is ineens ontboden uit Nederland. Hoe komt dat?

Dit scenario komt niet door een extreem voorbeeld of een raar scenario, maar heeft allemaal te maken met een bepaalde crimineel die een Nederlandse nationaliteit heeft en een Marokkaanse nationaliteit. De crimineel in kwestie zou een oud-parlementslid zijn genaamd Said Chaou. Hij zou lid zijn van een criminele organisatie en schuldig zijn in internationale drugshandel.

Marokko wil om meerdere redenen graag de persoon in kwestie terug in het land Marokko hebben, maar Nederland denkt er niet aan om de persoon zomaar terug te brengen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de verdachte niet een eerlijk proces en een veilig verblijf kan worden gegarandeerd op een schriftelijke wijze. Alleen via de telefoon kunnen deze kwesties worden gegarandeerd, maar dat is niet genoeg.

Nu is er in deze zaak een harde maatregel door Marokko getroffen, door de ambassadeur terug te trekken uit het land. De Nederlandse autoriteiten begrijpen de 'maatregel' niet, omdat het niet redelijk is in het scenario waarin de twee landen zich in bevinden. Het scenario vraagt niet om zo een drastisch vervolg, maar om deliberatie en wederzijds begrip.

Chaou zou zich schuldig hebben gemaakt aan steun voor betogingen tegen de regering van Marokko, maar ook met dat gegeven wil Nederland een schriftelijke toenadering zien met betrekking tot het eerlijke proces en de goede opvang van de verdachte. Dit scenario maakt maar weer duidelijk hoe het is om burgers te hebben met dubbele nationaliteiten. Dit is een gegeven dat op meerdere manieren opgelost had kunnen worden, maar met betrekking tot een dubbel paspoort meerdere gevolgen heeft die de oplossingen ingewikkelder maken. Het wordt eens tijd om over de dubbele nationaliteit na te denken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties