Marrakechpact: Tijs van den Brink voelt ook aan dat er iets niet klopt

Marrakechpact: Tijs van den Brink voelt ook aan dat er iets niet klopt

Langzaam maar zeker uiten mensen zich steeds meer over het Marrakechpact, zo ook Tijs van den Brink. Hij hekelt het idee dat journalisten moeten worden 'gesensibiliseerd' door de overheid, die dat pact gaat tekenen.

Dat niet iedereen zich zo snel uitspreekt is op zich niet gek. Je wordt direct overladen met argumenten dat het pact 'niet-bindend' is, je de wollige taal verkeerd interpreteert en al praktisch een complot-gekkie bent als je ergens vraagtekens bij zet.

Tijs van den Brink, bekend presentator voor de EO, durft het echter wél aan. Hij is bang dat het stukje in het pact over het bevorderen van de onafhankelijke, objectieve en kwaliteitsverslaggeving van media nogal eens verkeerd uit kan gaan pakken.

Volgens hem opent het de deuren voor de overheid om de media een bepaalde kant uit te sturen en daarmee juist tegen de geest van de media ingaat. Vooral het 'gevoelig maken en sensibiliseren van journalisten over migratie-gerelateerde kwesties en terminologie’ voelt voor hem niet helemaal lekker.

In het ergste geval komt dit namelijk neer op een overheid die een journalist op de vingers tikt omdat hij voor zijn gevoel objectief verslag doet over een negatieve situatie. Dat het te gek zou zijn als een journalist een lovend artikel zou schrijven over een gekapseisde boot vol vluchtelingen moge duidelijk zijn. Zo iemand krijgt half Nederland direct over zich heen. Maar een journalist die bijvoorbeeld een oplossing aandraagt om de grenzen te sluiten na wéér zo'n gekapseisd schip, is dat voor de overheid 'ongevoelig' of zelfs 'negatieve berichtgeving'? Of wat te denken van een journalist die onderzoek doet naar de meest effectieve manier van migratiebeleid en stuit op een oplossing die tegen de wens van de overheid is?

'Ja, dus? 'Niet-bindend' weet je nog?' Ja, maar hoe lang blijft dat zo? De Nederlandse overheid stemt wel in met de strekking van wat er staat. Als het dusdanig tegen de principes van de Nederlandse staat was geweest, zouden ze er nooit hun handtekening onder gaan zetten.

Hopelijk spreken meer mensen zich uit over hun zorgen omtrent dit pact en blijft de discussie levendig en het volk kritisch!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties