Marvel zet met nieuwe superheldenfilm weer volop in op identiteitspolitiek: islamitische superheld Ms. Marvel

Geen categoriemei 14 2018, 14:00
Marvel gaat na Captain Marvel inzetten op een nieuwe film met daarin Ms. Marvel in de hoofdrol, een islamitische vrouw die geïnspireerd is geraakt door Captain Marvel. Daarmee lijkt de organisatie volop in te zetten op identiteitspolitiek en de rol van films als politieke instrumenten in een gepolariseerd politiek klimaat.

Kamala Khan, het eerste islamitische karakter van Marvel met een eigen stripboek, wordt de hoofdpersoon van een nieuwe Marvel-film. De hoofdrol voor Ms. Marvel, zoals Khans alter ego wordt genoemd, is van grote symbolische waarde en een belangrijke stap voor de representatie van moslims in superheldenfilms, zeggen fans en filmkenners.

"We zijn nu bezig met de film Captain Marvel", vertelde directeur Kevin Feige tegen BBC. "Maar nadat we Captain Marvel hebben geïntroduceerd aan de wereld, hebben we plannen voor Ms. Marvel, de islamitische held die wordt geïnspireerd door Captain Marvel."

https://twitter.com/StaarksHeart/status/995108155976757248?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fartikel%2F2231766-marvel-gaat-weer-voor-mijlpaal-islamitische-superheld-krijgt-hoofdrol.html&tfw_site=NOS
Is het erg dat ze islamitisch is? Nee, dat interesseert mij echt geen ruk, maar het gaat er om hoe deze film gebruikt wordt in het debat en het politieke discours. Black Panther werd ook neergezet als emancipatiemiddel en gelijk was het heel moeilijk om écht kritiek te uiten op de film. Dat gaat ook gebeuren met de film met Ms. Marvel als hoofdrol.
Het gaat niet meer om de inhoud van de film, in context met andere Marvel-films, of over het entertainmentgehalte, maar over de politieke context en de waarde van de film als politiek middel in een uit de hand gelopen identiteitsdebat. Eerst was er een vrouwelijke vorm van de Ghostbusters (die gewoon echt heel slecht was), daarna Black Panther, en nu Ms. Marvel.
Waarom kunnen films niet gewoon leuk zijn of niet? Goed gefilmd of niet? Een meeslepend verhaal hebben of niet? Nee, het wordt gepolitiseerd en daarmee gelijk onderhevig gemaakt aan de politiek-correcte regels binnen zo een discussie. Het vernauwd, het benauwd, het maakt een echte inhoudelijke discussie onmogelijk. Ik kan niet wachten op de weken waarin de film de hemel in wordt geprezen, omdat het past in de narratief van het politiek-correcte discours. Jammerlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten