Media-schokker: Sjuul Paradijs per direct weg bij De Telegraaf

Media-schokker: Sjuul Paradijs per direct weg bij De Telegraaf

De krant voor wakker Nederland moet het vanaf nu zonder zijn bekende hoofdredacteur doen.

Nu.nl bericht dat Sjuul Paradijs, de veelbesproken hoofdredacteur van de grootste krant van Nederland (De Telegraaf dus), per direct is opgestapt. De overgebleven leden van de hoofdredactie nemen voorlopig zijn taken over, ongetwijfeld tot er een nieuwe hoofdredacteur benoemd is (en mogelijk een nieuwe adjunct, die laatste wordt immers vrijwel altijd hoofdredacteur als de hoofdredacteur zelf verdwijnt).

De directeur TMG Landelijke Media Harry de Wit geeft aan dat hij en Paradijs in gesprek waren over de toekomst en dat toen is besloten dat Paradijs vertrekt. ''Ik ben Sjuul dankbaar voor zijn bijdragen aan onze organisatie al die jaren. Hij heeft al die jaren hard geknokt voor dagblad De Telegraaf", aldus De Wit.

Paradijs laat zelf weten dat hij decennialang met veel plezier voor De Telegraaf heeft gewerkt. Als de gentleman die hij is reageert hij niet boos of verbolgen, maar wenst hij zijn (oud-) collega's bijzonder veel succes:

"Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn."

Hoewel De Telegraaf nog altijd de grootste krant van Nederland is zit de krant al enige tijd in de problemen. De voornaamste reden is dat de verkoop vrij snel terugloopt, terwijl de website er niet voor zorgt dat het verval aan inkomsten wordt opgevangen. Daar moet dus iets aan veranderen.

Daar komt bij dat de directie van De Telegraaf graag wil dat bepaalde individuele katernen voortaan onafhankelijk worden - en dus losgekoppeld worden van de krant zelf. Denk daarbij aan Vrouw, Privé en Autovisie. Verschillende leden van de hoofdredactie verzetten zich tegen die plannen. Het is niet bekend of dit reden is voor de breuk met Paradijs, maar dat is zeer wel mogelijk. Als de directie haar zin krijgt zou Paradijs namelijk zeggenschap verliezen over die katernen. Dat is natuurlijk een flinke klap in het gezicht van een hoofdredacteur.

Paradijs werkt al vanaf 1986 bij TMG. Nog één jaartje en hij zou er dus 30 jaar hebben gewerkt; een hele carriere. Hij begon als journalist, maar werd in 2005 adjunct en in 2009 algemeen hoofdredacteur. Onder zijn leiderschap bleef De Telegraaf rechts-populistisch, met sterke headlines en voorpagina's die de aandacht van lezers opeisten.

Zijn ontslag (vrijwillig of niet) bij De Telegraaf is niet de enige grote verandering in Paradijs' leven in de afgelopen jaren. Eerder viel hij al tientallen kilo's af. Jarenlang stond hij bekend als 'die gezette hoofdredactie' maar tegenwoordig is hij topfit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties