Mediapark Hilversum weer in Nederlandse handen dankzij fonds prins Bernhard jr.

Geen categoriejan 08 2019, 18:00
Het vastgoedbedrijf van de steenrijke prins Bernhard junior heeft het Mediapark in Hilversum overgenomen van Europa Capital. Daarmee komt de vastgoed op het Mediapark weer in Nederlandse handen. Op het terrein zijn tal van grote media gevestigd zoals RTL, BNNVARA, NOS en een groot aantal andere subsidietrekkers van de NPO. De investering lijkt solide, maar wanneer de kritiek op de NPO blijft toenemen en de publieke omroep in de toekomst wordt gesaneerd onder het leiderschap van 'premier Baudet' dan kan de investering ineens een stuk minder lucratief blijken.
De verkoper, Europa Capital, wilde het park al meer dan twee jaar kwijt en dat is dus eindelijk gelukt. Voor nu lijkt de investering in ieder geval te kloppen. NU.nl meldt dat het bedrag dat met de investering gemoeid ging onbekend is, maar reken er maar op dat het om honderden miljoenen euro's gaat. Het Mediapark is immens en er wordt ruim 150.000 m² aan bedrijfsruimte verhuurd aan mediabedrijven en andere organisaties.
Een simpele rekensom met een gemiddelde huur van één vierkante meter suggereert dat de huuropbrengsten van het Mediapark in 2017 ten minste €20.250.000 bedroeg. Dit is gebaseerd op de rekenhuur die in het rapport 'The Netherlands, a national picture Office and industrial property market' van Cushman & Wakefield wordt genoemd, waarin voor 2017 jaarbedragen van €120 tot €150 per vierkante meter worden gemeld. Flinke bedragen dus die Bernhard nu kan binnenslepen met zijn investering in het Mediapark. Als je wilt kun je op basis van deze inkomsten een raming maken van de mogelijke transactieprijs: $3300.000.000!
De prins staat bekend om zijn vastgoeddeals en kwam onlangs nog in Het Parool in opspraak omdat het bedrijf waarin hij een minderheidsaandeel heeft zich niet zou houden aan de Amsterdamse regels voor de vastgoedmarkt. Het bedrijf Pinnacle bezit in Amsterdam ruim 349 panden. Dankzij de sterk aantrekkende economie is het sinds 2013 steeds voordeliger om te investeren in bedrijfsruimten.
Voor 2018 wordt een rendement van wel 17% (!) verwacht voor institutionele beleggers op vastgoedinvesteringen. Een markt die dus stukken beter rendeert dan staatsobligaties of Bitcoin op dit moment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten