Meer diversiteit in rechterlijke macht want, kwetsende grappen

Meer diversiteit in rechterlijke macht want, kwetsende grappen

Leendert Verheij is de held in een rechterlijke toga. De president van het gerechtshof in Den Haag pleit voor meer diversiteit in de rechterlijke macht. Verheij vind dat 10% van de rechterlijke macht moet bestaan uit rechters van niet-westerse afkomst. Op zich zijn dit soort geluiden de dagelijkse kost geworden, maar van de president van het gerechtshof in Den Haag had ik een goed argument verwacht ter ondersteuning van de uitspraak, maar helaas. Zo moeten er meer rechters komen van diverse achtergronden, omdat 'uit promotie-onderzoek blijkt dat ook hoogopgeleide rechters, zonder het zelf te beseffen, geregeld een goedbedoelde opmerking of grapje maken, die bij de ander soms als uitsluitend wordt ervaren'. Daarnaast hebben blanke rechters onvoldoende inlevingsvermogen wat betreft andere culturen en moeten mensen van andere achtergronden 'niet louter voor een blanke, West-Europese rechterlijke macht staan'.

Als je dit leest gaat meteen je 'bullshit-radar' af. De rechtelijke macht beslist over strafbare feiten en de wet. Die zijn objectief meetbaar. Het is belangrijk dat rechters de feiten boven tafel krijgen en dit zo objectief mogelijk proberen te doen. Het symbool van de rechterlijke macht is Vrouwe Justitia met in haar ene hand een weegschaal en in haar andere hand een zwaard en niet te vergeten is zij geblinddoekt. Rechters moeten dit voorbeeld kunnen volgen en inlevingsvermogen voor een andere etniciteit of cultuur moet geen rol spelen in de rechtszaal.

Me dunkt daarnaast dat rechters van een niet-westerse achtergrond weliswaar geen 'kwetsende grappen' maken, maar wel mensen in het beklaagdenbankje van dezelfde achtergrond een lagere straf kunnen geven, door iets te veel inlevingsvermogen te gebruiken. Misschien ligt het niet zo zeer aan de etnische- of culturele achtergrond van een rechter, maar eerder aan zijn of haar professionaliteit als rechter die 'blind moet kunnen oordelen'. Toch verwonderlijk dat een groot deel van de rechters dus zo discriminerend te werk gaan terwijl velen van hen toch braaf op de deugpartij D66 stemmen...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer