Mega-jihadzaak wordt mega-hoofdpijndossier voor OM

Geen categoriesep 25 2015, 11:00
Justitie bakt er weinig van.
Volgens De Telegraaf dreigt een mega-jihadzaak uit te lopen op een waar hoofdpijndossier voor het Openbaar Ministerie. Er lijkt namelijk bijzonder weinig bewijs te zijn tegen de hoofdverdachten - dat zijn natuurlijk juist de mensen waar het om draait.
Dat bleek gisteren tijdens de derde dag van de verhoren van een van de hoofdverdachten, Azzedine C. (33). De verdenking dat hij strijders ronselde voor de gewapende strijd in Syrië is vooral gebaseerd op verklaringen van horen zeggen. Ook het aantonen van het lidmaatschap van een criminele organisatie zal lastig worden voor het OM.
Volgens de krant voor wakker Nederland is er ook niet veel terechtgekomen van het argument van het OM dat het om een georganiseerde groep gaat, wat wel nodig is om aan te tonen dat het om een terroristische organisatie gaat. Daar komt bij dat de rechtbank vorige week al liet weten dat de voorlopige hechtenis van Rudolph H, medeverdachte van Azzedine C., geschorst moest worden. Dit omdat zijn rol kleiner was - in de ogen van de rechtbank tenminste - dan het OM stelde.
Het enige feit dat het OM voorlopig wél hard kan maken is 'opruiing.' Azzedine C. deelde namelijk vreselijke video's en foto's van onthoofde mensen, kinderlijkjes, en zo voort, waarbij de kijker vervolgens wordt gevraagd wat hij doet om de jihad te helpen. "Wat doe jij voor je medestrijders? Blijf je zitten?" Vervolgens worden er in de video's beelden getoond van ISIS-jihadisten die een auto doorzeven met kogels.
Hoofdverdachte Azzedine C. schreef voor een site genaamd Shaam al-Ghareeba. Dat geeft hij toe, maar hij ontkent dat hij de auteur is van de meest opruiende en hatelijke teksten op die site. Zoiets beschouwt hij als beneden zijn waardigheid:
"Dat is niet mijn retoriek. Ik sta bekend om verhalen met nieuwswaarde en diepgang."
Zijn advocaat voegt daar aan toe dat Azzedine weliswaar vaak de grenzen opzocht van de vrijheid van meningsuiting, maar daar nu spijt van heeft. De vraag is natuurlijk of hij daar spijt van heeft omdat hij gepakt is of omdat hij begrijpt dat dit soort teksten walgelijk zijn.
Maar dat geheel terzijde.
Ook laat Azzedine weten diep geraakt te zijn door beschuldigingen van ouders van Syriëgangers. Zij zeggen dat Azzedine hun kinderen geronseld heeft om te vechten voor terroristische organisaties. Volgens de hoofdverdachte is dat niet waar en moeten de ouders eerst naar zichzelf kijken: "maar hebben ze zelf wel genoeg gedaan? Of ging er iets mis in de opvoeding?”
Als het aangetoond kan worden dat Azzedine C. een belangrijke rol speelde in het ronselen van die jongeren heeft de verdachte natuurlijk een probleem. Helaas blijkt uit de verhoren dat de ouders weinig bewijs hebben; ze baseren hun mening op 'roddels in het geruchtencircuit.' Dit betekent niet dat het allemaal niet waar is, maar wel dat het vrij moeilijk is om het te bewijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten