Mensenrechtenorganisaties aan het miepen over Google's zoekmachine voor China

Geen categorieaug 29 2018, 15:00
Zo'n veertien mensenrechtenorganisaties spreken zich in een open brief uit tegen de plannen van Google om in China een gecensureerde zoekmachine uit te brengen. Via NU.nl.
Ja dat is even zuur, zeg, zo'n machtsblok als China die een gecensureerde versie van Google's zoekmachine wil voor eigen land. Daar zijn ze niet zo van de privacy en vrije verkeer van informatie want daar krijgen de Chineesjes rare gedachtes van en dan gaan ze het Tiananmen plein weer bezetten. Kun je dat weer neerslaan, wordt iedereen weer onrustig en boos. Nee, beter dat China een gecensureerde versie krijgt.
De mensenrechtenorganisaties zijn het daar natuurlijk hélemáál niet mee eens want die geloven alleen maar in liberale westerse democratieën als ultiem uitgangspunt voor hoe je een land moet vormgeven. Zij vinden nu dat Google dreigt bij te dragen aan miljoenen gevallen van mensenrechtenschendingen door de Chinese overheid.
In 2010 trok Google zich nog terug uit China en het lijkt er inmiddels op dat ze hun idealen (de filosofische dooddoener 'Don't be Evil') enigszins hebben laten varen voor meer marktaandeel. De reden voor hun vertrek destijds was overigens vanwege hacks in de maildienst Gmail.
Gratis tip: mocht je dus in de nabije toekomst worden lastiggevallen door een Chinese hacker of zo'n scammer zoals die Nigeriaanse prinsen en hun emails, beantwoord deze dan gewoon met '6th june Tiananmen Square' en dan haalt hun eigen overheid ze offline. Kun je mee lachen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten