Merkel, Hollande en Porosjenko laten Poetin winnen

Geen categoriefeb 12 2015, 16:00
Ik kan er met m'n verstand niet bij waarom de leiders van Duitsland, Frankrijk en Oekraïne zich laten verleiden tot het tekenen van zo'n pro-Russisch akkoord.
Zoals collega Frank vanochtend al schreef is er dan eindelijk in Minsk een vredesakkoord gesloten betreffende de betwiste gebieden in oost-Oekraïne. Terwijl Oekraïne gewoon diens grondgebied probeert te beschermen is roverhoofdman Poetin al enkele maanden bezig het hele gebied in de as te leggen. Uiteraard was het tijd om hier eens mee op te houden, maar dit lijkt me niet helemaal de manier. In een artikel getiteld "Poetin heeft z'n voornaamste doelen bereikt" legt De Volkskrant uit dat deze onderhandelingen in feite gewonnen zijn door het Kremlin:
Ongetwijfeld hoopt Poetin ook dat het akkoord het begin van het einde van de economische sancties tegen Rusland wordt. Die hebben de Russische economie meer schade gedaan dan het Kremlin aanvankelijk verwachtte. Als een akkoord was uitgebleven, hingen Moskou nog hardere sancties boven het hoofd.
Maar het voornaamste is dat Rusland zijn doelen eigenlijk al heeft bereikt: Oekraïne is in feite gescheurd. Daarmee is voor Moskou het gevaar geweken dat het land lid wordt van de NAVO, aangezien de NAVO-landen er weinig voor zullen voelen een land op te nemen dat hen mogelijk in een rechtstreeks conflict zal brengen met kernmacht Rusland.
Kortgezegd: Poetin is binnenkort waarschijnlijk van de economische sancties af die z'n munt en z'n economie naar de knoppen aan het helpen waren. Dat is helemaal goed voor zijn eigen positie in de Russische dictatuur. Vladimir zit weer stevig in het zadel zogezegd.
Maar wat betaalt Poetin ervoor? Alleen de toezegging dat de gebieden rond Loehansk en Donetsk niet feitelijk onderdeel worden van Rusland. Ze worden het alleen in naam, maar de Russische rebellen blijven er aan de touwtjes trekken waardoor de wettelijke situatie wezenlijk zal verschillen met de de facto situatie.
Het enige voordeel aan deze overeenkomst voor het Westen is, is dat Poetin zal moeten blijven investeren in de kapotgeschoten gebieden wil hij zijn populariteit blijven behouden. Dat kost het bijna failliete Rusland bakken met roebels, en het kan zich dat eigenlijk niet helemáál permitteren.
Al met al zijn de Westerse landen veel te gemakkelijk door de knieën gegaan. Ze hadden een totale ontruiming van Oekraïne moeten eisen: alle Russische soldaten eruit. Nu dat niet gebeurd is, is het maar de vraag of de oorlog voorbij is met dit bestand. In ieder geval heeft Poetin in Minsk een slag gewonnen, en dat is betreurenswaardig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten