Pro-Russische separatisten willen geen akkoord tekenen (+ update)

Er is nog geen enkel akkoord gesloten in Minsk. MET UPDATE.

Het wordt met de minuut spannender: komen Duitsland, Frankrijk, Rusland, Oekraïne er samen uit tijdens het topoverleg in Minsk in Wit-Rusland? Het leek er gisteravond wel even op, maar dat beeld klopt niet. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is er nog geen goed nieuws te melden. Misschien later vandaag nog, maar dat kan alleen als de pro-Russische separatisten (lees: inclusief de Russen in Oost-Oekraïne) óók het akkoord goedkeuren. Dat willen ze niet:

Het Duitse persbureau DPA meldde dat er een document ligt met twaalf tot dertien punten op tafel dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd. Twee leiders van de pro-Russische separatisten weigeren echter een akkoord te ondertekenen dat een einde moet maken aan de crisis in het oosten van Oekraïne. De rebellen zouden hebben geëist dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de plaats Debaltseve. Dat is een verkeersknooppunt en daarom een strategisch belangrijke plek in het oosten van het land, waar het Oekraïense leger zou zijn omsingeld door de separatisten.

De bedoeling van de top is dat er binnen twee dagen een wapenstilstand komt zodat de separatisten, die door Vladimir Poetin worden gesteund met geld, materieel en mankracht, ophouden met vechten tegen het Oekraïense leger op het grondgebied van Oekraïne. Ook moeten zware wapens worden teruggetrokken en moet er een zogeheten dmz komen, een demilitarized zone.

De onderhandelingen zijn nog altijd gaande (livestream op YouTube), en dat is goed nieuws. Dat betekent dat een diplomatieke oplossing nog altijd mogelijk is. Als vandaag alsnog een akkoord wordt ondertekend door alle betrokken partijen, betekent dat overigens niet dat de agressieve Russische beer zich daar ook echt aan gaat houden. Daar moet op worden toegezien door de internationale gemeenschap met flink wat machtsvertoon en desnoods met dreiging van geweld, want dat is de enige taal die Poetin verstaat.

Update: Er is een akkoord, volgens Poetin. Er komt een wapenstilstand vanaf zondag 15 februari. Volgens Angela Merkel moet er desondanks nog veel werk worden verzet. Dat geloof ik graag. Dit is nog niet voorbij.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

44 reacties

 1. Dennis_WSPK

  Ik word doodmoe van de naïeve westerse media. Die geloven écht dat hoogheden Merkel en Hollande de heer Putin zover krijgen dat ie vrede wil. Vanochtend op het RTL nieuws was er alweer halelujah bij de nieuwslezer en correspondent over het “akkoord”. Alsof dat ook maar íets waard is !

  Wanneer leert het westen nu dat niet alles aan de onderhandelingstafel op te lossen valt ? Na de val van de USSR dacht men dat het op pad sturen van een Europese “machthebber” zoals nu Merkel en Hollande, een tovermiddel is en wel eventjes zorgt voor vrede.

  Nee dus. Putin wil veroveren en wil oorlog. Niet meer en niet minder. Hij is meester in het in slaap sussen van de Europese Unie en de naíeve westerse meida.

  1. Frank Verhoef

   Dennis, ben het met je analyse eens, maar zolang de onderhandelingen van vandaag niet zijn geklapt, kan het nog goed komen. Mits de Russen zich houden aan het akkoord. Dat is nog maar de vraag natuurlijk.

   1. Anna

    Frank Verhoef. U bedoelt misschien mits alle verschillende vechtende groeperingen en de onmenselijke vazal Porosjenko zich houden aan het akkoord?

  2. JanvanEechoud

   De oorlogstáál zie ik voorlopig alleen van het Westen komen….

   1. loritta

    Inderdaad Jan, alleen maar oorlogstaal vanuit het Westen!!!

   2. Staphylocoque

    Oorlogstaal komt voorlopig alleen uit het westen, daadwerkelijke oorlogsvoering komt voorlopig alleen uit Rusland.

  3. Anna

   Dennis WSPK 10:05
   Als Poetin “wil veroveren” en “oorlog” zou willen, volgens u: Waarom heeft Poetin dan niet gezorgd voor destabilisatie van Oekraïne op het Maidanplein. Waarom heeft Poetin zoals de Amerikanen dan geen 40 miljard dollar uitgegeven zoals de Amerikanen ( Victoria Nuland en Obama op CNN) om destabilisatie van Oekraïne te bewerkstelligen?

   Poetin heeft geen enkele reden om Oekraïne te destabiliseren omdat Oekraïne eigenlijk op alle fronten is verweven met Rusland.

 2. Gielah

  Het lijkt erop dat álle partijen oorlog willen.. en zich bemoeien met zaken ( gebieden) die hen niet aangaan en niet toekomen.

 3. Antidotum

  Poetin akkoord, 15 Febrari staakt het vuren.

  Mooi!

  1. Antidotum

   Moet zijn Februari

   A.s. Zondag moet het vuurwerk weer in de dozen worden opgeborgen, met de deksel erop.

 4. Baksteen

  Gelijk hebben de separatisten, ze weten maar al te goed dat ze geen leven zullen hebben onder het svoboda regime uit Kiev. Sluiten stroom af en bombarderen de Russiche sprekende bevolking in de vernieling met clusterbommen.
  Wat een bende hebben de VS en de EU er daar van gemaakt. En op de Nederlandse media? van Baalen mag dagelijks zijn verhaaltje doen, wat een desinformatie.
  Kijk ook even naar wat, met goedvinden van de EU, daar wordt aangericht, bij mensen die in opstand gekomen zijn tegen de staatsgreep en niet onder het juk van Kiev willen leven.
  https://www.youtube.com/watch?v=-1rVmykLWXc&list=UUd0fMqd0y0SCYNg5_769gTw

  1. loritta

   Dat regime uit Kiev, gesteund door de Eurofielen van de EU, Van Baalen als voorbeeld, blijven maar blaten!!!

 5. Baksteen

  weet iemand waarom de vrijheidsstrijders niet aan tafel zaten?

 6. Wilhelmson

  4 zaken zijn hier zeker . Dat zoals boven vermeld 1/ het extreem corrupte oekrainse bewind haar duivelsvel probeert te redden door zich te laten opnemen in de EU en NAVO, ook al hoort ze er niet thuis (alhoewel roemenie en bulgarije evengoed niet) . 2/ de EU maar al te blij is haar bureaucratische centralistische neigingen naar het oosten verder uit te breiden ten koste van wat dan ook en de oekrainse oligarchie al te graag verwelkomt. 3/ de Russen bij al dit zeer gevoelig reageren , als een geketende beer die men het eten van voor zijn neus wegneemt 4/ obama met zijn NAVO de russen op hun plaats probeert te houden / zetten en zich daarbij bedenkt in een tijd van tanende VS invloed , zich toch een mooie pluim op het hoofd te kunnen planten.
  Vooral daarom stoor ik aan het emotioneel gewauwel van onze Frank Verhoef. Vind ik nogal heel oppervlakkig geleuter van een joernalist meehuiler.

 7. jacsmits

  Zand in de ogen strooien daar is dictator Putin een meester in.

  Een staakt het vuren miv aanstaande zondag is een farce.

  De seperatisten knallen onder luid applaus, wapens en manschappen van Putin rustig door en dit terwijl Putin zijn handen in onschuld wast.

  1. JanvanEechoud

   En de schatjes van Oekraïne doen nóóit wat!!

  2. Anna

   jacsmits 10:39 . Graag feiten over uw beweringen dat Poetin “zand in de ogen strooit”. Als Porosjenko stopt met het uitvoeren van de eisen van NAVO en VS is er geen oorlog meer in Oekraïne. NAVO en VS strooien al vele jaren zand in onze ogen. Bij mij gelukkig niet meer.

   1. loritta

    Dit is een heel duidelijk antwoord.
    Ik laat mij ook geen zand in de ogen strooien door die EU, NAVO en VS.

 8. Willie.F

  Dat is wel te begrijpen als je eerst een hoop kameraden hebt verloren met het vechten tegen de fascisten in Kiev en tegen de rampzalige overname door de EU en de USA.

 9. Dennis_WSPK

  Verbazingwekkend hoe goed de westerse overheden én media er in geslaagd zijn een goed-slecht beeld neer te zetten. Oekraïne is goed, Rusland is slecht en ontzettend veel mensen geloven dat ook nog.

  Het regime in Kiëv is een antisemitisch, fascistisch zootje dat illegaal aan de macht is gekomen. Er is niets goeds van te verwachten. Straks zitten ze echter wel in de Europese Unie en maken ze mede de dienst uit. Gezien de onderdanige en likkende houding van de EU tegenover Kiëv lijkt me dat een slechte zaak.

  Rusland is de kwaaierik. Ze waren braaf toen schoothondje Jeltsin aan het roer stond. Toen kon Rusland gekneed en alle kanten opgestuurd worden. Jeltsin liet het land leegplunderen door casinokapitalisten en alle militaire macht was verdwenen. Dat de bevolking in armoede leefde en stierf van de honger kon het westen geen donder schelen. De EU maakte daar meteen misbruik van door Oost Europa de EU binnen te halen, terwijl die landen daar totaal niet geschikt voor waren (en zijn).

  Helaas, daar kwam Putin en die maakte terecht een einde aan het leegklauwen van zijn land en aan de invloed van het buitenland. Wie kan hem dat recht eigenlijk ontzeggen ? Het westen baalt daar van, omdat het wel lekker makkelijk was, zo’n leeuw zonder tanden.

  Europa gedraagt zich nu als een klein kind die zijn zin niet meer krijgt. Het gaat daarbij zóver dat het zelfs een totaal verrot regime als dat in Kiëv omarmt en de EU in sleept.
  Het leuke is echter dat Putin hoe dan ook de regie houdt, omdat die weet dat je met praatjes en een onderhandelingstafel nooit bereikt wat je wil. Hij kan in zn eentje alle Europese leiders zonder problemen aan.

  1. Theo345

   Prima analyse, Dennis.

   Ons land heeft altijd goede banden met Moskou weten aan te houden, in goede en in slechte tijden.
   Hoe kan het dan zo geregeld zijn dat we als lid van de EU putin zwart zien en de kliek in Oekraïne wit?
   Waar is ons zelfstandig oordeelsvermogen gebleven?

   Je stapt in een economisch verband, en opeens zit je in een agressieve club met grote territoriale pretenties. Mogen wij, als burgers, ook nog eens zeggen of we dat allemaal een goed idee vinden?

  2. Jacobus

   Laten we Putin steunen in het aanvallen van Europa, Dennis.

   1. Anna

    Jacobus. Leg eens uit waarom Poetin zijn handelspartner Europa zou aanvallen?

    De VS heeft praktisch geen handel in Rusland.

    1. toetssteen

     @Anna

     Dat is exact wat ik wilde tikken. Het is niet logisch om je handelspartners te vernietigen. Waar zul je dan handel mee gaan drijven? Met een maanlandschap na het inslaan van een paar dozijn FOAB’s?
     Dat klinkt toch niet logisch.

     De US willen oorlog en dan het liefst op Europees grondgebied.

   2. Willie.F

    Over welke aanvallen heb jij het nu.

  3. jansje2

   Dennis,

   Prima verwoord en ik ben het helemaal eens met dit verhaal!
   Alleen geloof ik niet dat Poetin oorlog wil!
   Dat roept de media, maar ik geloof dit niet!
   Wat zou hem dat opleveren? Alleen de bevestiging dat hij de slechterik is! En hij gunt Obama dit genoegen niet!! Want die is er op uit!

 10. Anna

  !–Als de Amerikanen en EU vazallen niet een ondermijning van een democratische regering in Kiev hadden veroorzaakt was er geen oorlog in Oost-Oekraïne geweest.
  2–Dan waren er ook geen 5 tot 7 duizend doden gevallen en was het Oosten niet platgebombardeerd door het neo- nazi leger van Rechte Sektor en Svoboda.
  3– Dat had Porosjenko (vazal van de Amerikanen) voor de pro Russen (Oosten) nooit de watervoorziening en elektriciteit kunnen afsluiten–de medicijnen, voedsel en uitkeringen kunnen tegenhouden en de geldautomaten leeg kunnen houden.
  Porosjenko is een levensgevaarlijke, onmenselijke vazal van de Amerikanen die de bevolking van Oost Oekraïne heeft laten uithongeren met medewerking NAVO,VS en vazallen EU. Onvoorstelbaar dat media dat niet willen en mogen schrijven.

 11. Anna

  1–Als de VS geen 40 miljard dollar had gestoken in het ondermijnen van de regering in Kiev ( Victoria Nuland) was er geen oorlog geweest in Oost Oekraïne. Dan hadden die 5 tot 7 duizend mensen nog geleefd.
  2–Als de EU leiders zich niet als makke schapen hadden opgesteld tegenover de dwang en eisen van de NAVO en VS was er geen oorlog nodig geweest in Oost Oekraïne.
  3–Als EU leiders gaan inzien dat de VS heeft bereikt dat we nu vijanden zijn geworden van onze goede buur en goede handelspartner Rusland zullen ze misschien zelf beslissingen gaan nemen.

 12. Baksteen

  Zoals de Navo de burgerbevolking van het orthodoxe Servie ten voordele van het nazistische Islamitische Bosnie en het Islamitische Kosovo plat bombardeerde, laat de Navo het nazistische Kiev met orthodoxe christenen in het zuid-oosten van Oekraine het zelfde doen.
  De SS-troepen in Yougoslavie, bestaand uit moslims, werden geleid door de moslimbroeder Hoesseini, en hadden als doel de Joden, Zigeuners en de Orthodoxe christenen te verdrijven en te vermoorden. Het lijkt er op of de lijnen en krachten in Oekraine en Yougoslavie langs dezelfde lijnen lopen.
  Op de Krim wonen sinds lange tijd weer de Krim-Tataren, hier zal de komende tijd wel veel aandacht aan worden besteed omdat zij het daar onder de Russische bevolking verschrikkelijk zullen hebben….. De werkelijkheid is dat deze bevolkingsgroep Ottomaanse moslims zijn en die zijn logischerwijs straks de door het westen gesponsorde en gesteunde groep voor aanslagen en oproer. De islam en de resterende nationaal socialistische krachten worden blijkbaar structureel gebruikt tegen de orthodoxe christenen en Rusland. Zeer leeswaardig is dit artikel over de Jihad in Srebrenica en de rol van het westen.
  http://rz1305.blogspot.nl/2010/10/jihad-in-srebrenica.html

 13. W.H.J. Reiss

  Kiev legt een bommentapijt neer op de Oostelijke steden van de Seperatisten met als gevolg 5.000 doden. En nu moeten de Seperatisten zich weer onderwerpen aan hun moordenaar.
  En Europa, NL en de media lopen als een bange haas achter dit tuig aan.
  Nu begrijp ik waarom in NL Jihadisten geknuffeld worden. Dit is een laf, achterlijk volk dat meeloopt en buigt bij elke wind !
  Seperatisten ga voor jullie vrijheid !!!

 14. D. G. Neree

  De ‘berichtgeving’ hier op DDS met betrekking tot (o.a.) Oekraïne is volstrekt vals en vooringenomen. Doodzonde dat deze site zo afgegleden is.

  1. Jacobus

   Wat acht u onjuist aan de berichtgeving?

  2. Gielah

   Maar…. ziét u hier velen, die zich daardoor laten overtuigen?
   Als politici en medewerkers van ándere media netjes in deze vreemde en onjuiste pas lopen… wáárdoor of door wié dan ook…
   verbaas u hier dan niet over.

   Geef liever uzelf een compliment, dat uw eigen denkvermogen en uw morele kompas nog intact is.
   U bent hersenspoeling-proof gebleken… en gelukkig zijn er nog veel méér mensen, voor wie dit geldt.

   Eén applausje voor onszelf!

   1. Jacobus

    Uw vermogen de vingers stijf in de oren te houden verdient inderdaad een compliment.

 15. W.H.J. Reiss

  Het met plezier doden van 5.000 Oost Oekrainse mensen boeit de media (en ook hier) niet. De bevolking is dus niet vrij om te kiezen of ze apart van Oekraine mogen zijn. De elite en de media weet het beter als de eigen bevolking. Hier is geen democratie waar het volk het voor het zeggen heeft.
  Elk volgend artikel dat hier geschreven wordt is in feite nonsens als je het goedkeurt dat Kiev een beloning krijgt voor het afschieten van 5.000 mensen !

  1. Julius

   Herr Reiss, voel je vrij om in het limburgse land wat seperatisten te verzamelen en een vrijheidstrijd te beginnen. Mijn goedkeuring heb je als rechtgeaarde trotse limburger. Haal dan meteen uit het oosten des lands oma Gielah op. Die is toch al helemaal klaar met ons Nederland en dan kan ze je meteen bijspijkeren over wat Nietzsche allemaal voor moois te vertellen had.

 16. Rosasolis

  De bevolking van Oost-Ukraine moeten de kans krijgen,
  via een verkiezing of een referendum te beslissen of dit
  gebied onafhankelijk zou moeten worden. Als landen zoals
  Kosovo onafhankelijk van Servie konden worden zonder al
  te veel kritiek en inmenging van Europa en Amerika in de vreselijke gebeurtenissen die plaatsvonden voordat dit land onafhankelijk werd van Serie, waarom moet er
  nu zoveel aandacht besteed in Oost-Ukraine? Ukraine
  heeft gedurende de laatste jaren een corrupte regering
  na de andere gehad. Er moet duidelijke redenen zijn,
  waarom de Russische bevolking in het oosten onafhankelijk willen worden. Alleen de media wil nooit
  deze redenen openbaar maken. Vroeger, voor eeuwen
  lang, en ook tijdens de Soviet tijd, was Ukraine altijd
  een provincie van Rusland geweest.

 17. janszm

  De MSM duwt maar in één richting: Rusland is het meest verderfelijke land en Putin wil oorlog.
  Wie waren de ophitsers vorig jaar op Maidan met als gevolg de ontstane rotzooi?
  Ieder land streeft ernaar de eigen belangen te waarborgen, het Westen doet dat uitstekend, met als gevolg dat een groot deel van de wereld in brand staat al vele jaren. Het is voor het Westen vervelend, dat Rusland die eigenschap heeft over genomen.
  Het Westen(USA) is voor haar economie sterk afhankelijk van oorlogstuig. De wereldvrede heeft daartoe al te lang geduurd. Rusland krijgt daarvan toch de schuld.

 18. Bes Tolen

  Amerika vertrouw ik niet. De oorlog in Joego Slavië is veel erger geworden door de Amerikaanse inmenging en de VS hebben daar de meest dubieuze groepen gesteund. Je kunt er ook een andere omschrijving aan geven. Dat is niet om vrolijk van te worden. Ik wil ieder tot voorzichtigheid manen wat die Westerse allliantie aan gaat. Het gaat hier om een bron voor permanente ellende. We zien Europa zo wel verpesten. Overigens geloof ik niet dat de Amerikaanse politiek de belangen van het grootste deel van de Amerikanen dekt, laat staan de onze.
  Dat Milosevic vijf oorlogen is begonnen zoals de Westerse propaganda beweert, kan niet waar zijn. De eerste oorlog, die zes of zeven dagen duurde, was het initiatief van Slowenen. Voor zover je van oorlog kon spreken want er is vrijwel geen tegenstand van het Joego Slavische leger geweest. Er is leugen op leugen gestapeld. Het erge is dat die propagandisten daarmee weg komen. Dat is genoeg om allerlei politieke groepen te blijven wantrouwen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.