Migrantensloep Sea-Watch 3 wint rechtszaak en krijgt extra tijd om te voldoen aan nieuwe veiligheidseisen

Geen categorieaug 01 2019, 11:05
De organisatie van het migrantensloep Sea-Watch 3 uit Duitsland heeft de Nederlandse regering aangeklaagd omdat de veiligheidseisen volgens hen 'plotsklaps' zijn verscherpt. De organisatie wil extra tijd en het gerechtshof in Den Haag geeft de Duitsers gelijk: Sea-Watch krijgt tot 2020 de tijd om te voldoen aan de nieuwe regels, via Rechtspraak.
De Nederlandse regering heeft namelijk afgelopen jaar de veiligheidseisen aangescherpt in een poging de veiligheid aan boord van het migrantenschip te verbeteren. Omdat Sea-Watch vreest niet te kunnen voldoen aan de eisen op korte termijn, maar tegelijkertijd wel drenkelingen wil redden op de Middellandse Zee, moest de rechter tussen beiden komen. De rechter gaf de organisatie uitstel, waardoor ze door kan gaan met haar activiteiten in het SAR-gebied (Search and Rescue Area):

"Op 26 september 2018 heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: I&W of IenW) Sea-Watch geïnformeerd over een beleidswijziging die zij voor schepen die zich in het Nederlandse register willen inschrijven met onmiddellijke ingang heeft doorgevoerd ten aanzien van de registratie en certificering van zeeschepen van organisaties met ideële doelstellingen."

De rechter heeft besloten dat de nieuwe richtlijnen vanuit het Ministerie niet mogen worden gehandhaafd vóór 31 december 2019. Zo heeft de rechter in Den Haag het volgende besluit genomen en kan Sea-Watch lekker doorgaan met haar verkapte mensensmokkel:

"Verbiedt de Staat der Nederlanden de Regeling tot en met 31 december 2019 op Sea-Watch toe te passen; wijst af het door Sea-Watch meer of anders gevorderde; veroordeelt de Staat in de kosten van het incidenteel appel, aan de zijde van Sea-Watch begroot op nihil aan verschotten en € 1.611,- voor salaris van de advocaat."

Maar vanaf 2020 is het wel voorbij met de pret, dan moet de organisatie zich wel aan de nieuwe verordeningen houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten