Migratieprofessor Leo Lucassen faalt tot twee keer toe met onderzoek 'EU-migratie'

Geen categoriefeb 12 2019, 18:00
Professor Leo Lucassen van de Universiteit Leiden is weer flink aan het blunderen op Twitter. Zo werden zijn ogen getrokken naar een proefschrift van Petra de Jong. Die ontving onlangs haar PhD van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar onderzoek. In het onderzoeksrapport schetst De Jong een beeld van hoe EU-migratie eruit ziet en of de verzorgingsstaat daarin een rol speelt, maar Lucassen lijkt de inhoud van het rapport niet te hebben gelezen en ging tot twee keer toe in de fout!
[caption id="attachment_219899" align="aligncenter" width="561"]Leo Lucassen was maar al te blij toen hij een nieuw onderzoek zag dat zijn predispositie tegenover <a href=migratie ondersteunde, maar hij faalde tot twee keer toe in het begrijpelijk lezen van het rapport. Bron: Twitter / @Leolucassen" width="561" height="500" /> Poging één: Leo Lucassen was maar al te blij toen hij een onderzoek zag dat zijn predispositie tegenover migratie ondersteunde. Zo blij zelfs, dat hij fouten maakte. Bron: Twitter / @Leolucassen / Screenshot van @MattijsGlas[/caption]
Leo Lucassen zag het woord 'migranten' en deelde snel het bericht om zijn predispositie tegenover het fenomeen migratie maar weer eens te botvieren. 'Kijk! Zie je wel, ik heb gelijk!' zagen we hem hardop denken. Maar toen ging het fout! Want in plaats van melding te maken van de juiste term in zijn Tweet, namelijk 'EU-migranten', het object van analyse van het rapport van De Jong, maakte professor Lucassen het wel erg bont door er 'vluchtelingen' van te maken!
Volgens Lucassen, die dus overduidelijk niet het rapport heeft gelezen, zou het onderzoek bewijzen dat 'vluchtelingen niet naar Europa komen vanwege de verzorgingsstaten'. Maar toen kwam Lucassen erachter dat het rapport niet over vluchtelingen ging, maar over migranten. Dus paste dhr. Lucassen zijn tweet snel aan en verwijderde de oude tweet. Wel zo verstandig, maar ook poging twee bleek niet juist geformuleerd!
[caption id="attachment_219900" align="aligncenter" width="465"]Poging 2: dit keer niet met het woord 'vluchtelingen', maar met het woord 'migranten'. Bron: Twitter / @Leolucassen Poging twee: dit keer niet met het woord 'vluchtelingen', maar met het woord 'migranten'. Bron: Twitter / @Leolucassen[/caption]
Sorry, maar poging twee moeten we ook afkeuren! Sorry meneer Lucassen! In deze Tweet spreekt Lucassen namelijk over migranten en migranten zijn niet gebonden aan een specifieke afkomst. Zo komen er migranten uit Afrika, maar ook uit Mongolië. Waar het onderzoek van Petra de Jong echter over spreekt zijn 'EU-migranten'. Dat is iets heel anders dan 'migranten'. EU-migranten zijn personen uit bijvoorbeeld Polen of Hongarije, die naar Nederland komen om hier te werken en te leven.
https://twitter.com/DokterTeunis/status/1095357823519735808
Tot twee keer toe de kern van een proefschrift niet begrijpen. Migratieprofessor Leo Lucassen maakt het wel erg bont! Volgens het onderzoek van De Jong zou de verzorgingsstaat weinig invloed hebben op de keuze van EU-migranten om naar Nederland te komen. En zouden de sociale voorzieningen 'geen motief' zijn voor EU-migranten. Tja, geen motief misschien, maar dat neemt niet weg dat óók EU-migranten maar al te graag gebruik maken sociale voorzieningen.
Zo kopte de NOS eind vorig jaar nog met het feit dat 'Polen op grote schaal uitkeringsfraude plegen'. Tja, daar gaat Lucassen met z'n onderzoekje van De Jong. Past het nog wel binnen het frame meneer Lucassen? Volgens mij niet, of wel? Overigens is het proefschrift enigszins beperkt in haar ecologische validiteit waardoor het doen van uitspraken over EU-migranten op basis van het rapport alsnog gepaard moet gaan met 'mitsen en maren', maar dat lukte Lucassen tot twee keer toe niet. Jammer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten