Mijn hemel... Vier op de tien opgenomen 'verwarde' personen is buitenlands

Mijn hemel... Vier op de tien opgenomen 'verwarde' personen is buitenlands

Een ambulance en een politieagent. © Eduard Nandelall voor DDS.

Het artikel richt zich specifiek op de tien grootste gemeenten. En wijst op de definitie van een 'verward persoon', omdat zo iemand veel te snel als 'psychotisch' wordt bestempeld. Ruim 15 procent komt opnieuw terug voor een gedwongen opname, deels omdat er meestal geen rechterlijk bevel voor langdurige opname wordt gevraagd. Draaideurbeleid dus.

Het gaat dan om toeristen met een drugspsychose, ouderen met dementie, suïcidale personen en de typische 'verwarde mannen' zoals we die van de media kennen.

En bij al die gevallen blijkt het dus in vier op de tien keer om een buitenlander te gaan. Sociaal isolement, trauma, depressie etc. kunnen allemaal redenen zijn voor waarom het bij die groep zo veel voorkomt. Zelfs de gelukszoekers kunnen hier mentaal flink achteruitgaan.

De vraag is alleen of deze situatie dan nog wel wenselijk, of zelfs menselijk, is. Mensen hierheen halen die bij ons eveneens zullen lijden? Hoe is dat humaan? De politie moet daardoor andere taken laten liggen. Het jaagt de hele maatschappij op enorme kosten. Het werkt stigmatiserend voor andere immigranten, die daardoor ook meer moeite zullen hebben om te integreren. Dus eigenlijk schiet niemand hier wat mee op!

De immigratie stoppen is in dat geval het beste voor iedereen. En een snellere gedwongen opname zou voor een flink aantal patiënten volgens mij ook het beste zijn, zolang dat gepaard gaat met daadwerkelijke hulp natuurlijk. Maar dit wordt toch echt te gek zo.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer