Miljoenen door de plee bij UWV - Ondernemingsraad dreigt met rechtszaak, vreest nieuwe ICT-reorganisatie

Geen categoriemrt 01 2019, 20:00
Het UWV is inmiddels het toonbeeld geworden van een geld verslindende, falende overheidsorganisatie. De geplande ICT-reorganisatie dreigt volgens de ondernemingsraad (OR) wéér te mislukken, dus dreigen ze met een rechtszaak. Dat meldt de NRC.
Het plan is om het gehele softwaresysteem van het UWV te vernieuwen. Bestuursvoorzitter Fred Paling wil dit 'in stappen' doen. Dat alleen al is genoeg reden om je zorgen te maken. Overheidsinstanties werken vaak met systemen die in modules worden opgezet. Dat is op zich niet zo gek, want anders ligt tijdens een implementatie de gehele instantie plat.
Het probleem hiermee is echter dat één softwaresysteem vaak niet álle modules/functies bezit om aan de eisen van zo'n instantie te voldoen. Bij zo'n ICT-project wordt dan het systeem uitgerold voor alle functies die het wél kan of zou moeten kunnen en werkt men op andere terreinen op de oude manier verder. Hierdoor moet het oude deel 'vertaald' worden naar het nieuwe systeem.
Daar zijn cursussen voor nodig. Vervolgens wordt dat oude systeem natuurlijk ook een keer vervangen en moet men wéér op cursus om het nieuwe deelsysteem onder de knie te krijgen én aangeleerd worden hoe het naar het grotere softwaresysteem kan worden vertaald. Gaandeweg komt men er dan ook nog achter dat dat niet zo makkelijk gaat en loopt alles weer in de soep, waardoor er weer miljoenen over de balk zijn gesmeten voor minimaal resultaat.
Stelt u zich het volgende eens voor: U helpt een vriend met het aanschaffen van een nieuwe televisie voor in z'n woonkamer omdat hij graag uw filmcollectie, die deels op cassettes staat, op een groot scherm wil kunnen zien. Hij betaalt een consultant en koopt een televisie. Vervolgens komt u er achter dat de televisie geen aansluiting heeft voor uw cassetterecorder, oeps! Uw vriend schakelt weer een consultant in en schaft vervolgens een apparaat aan om de cassettefilms naar zijn computer als bestanden te kunnen uploaden. Maar nu blijkt de televisie zijn computer niet te herkennen! Hij schaft dan maar, wederom na duur advies natuurlijk, een grotere monitor aan. Die blijkt toch niet helemaal in zijn woonkamer te passen en nu staat hij op het punt om een binnenhuisarchitect in te huren om de monitor fatsoenlijk kwijt te kunnen.
U kijkt nog eens goed naar de bende van kabels en apparaten in uw vriend z'n huis. U besluit de handleidingen van al die apparaten nog eens door te nemen en komt er vlak voor de grote verbouwing achter dat het bestandstype van die geüploade films helemaal niet met de mediaspeler van uw vriend zijn computer werkt!
Dat is nou precies waar de OR van het UWV bang voor is, want zulke taferelen zijn zelfs al vaker gebeurd! Leest u maar:

"Het UWV kampt al jaren met problemen met de ICT-systemen. De instantie heeft al honderden miljoenen euro’s meer aan automatiseringsprojecten besteed dan was voorzien. De kosten voor een nieuw administratiesysteem, die op 14 miljoen euro waren begroot, liepen in 2015 op tot bijna 400 miljoen euro. In 2008 kostte het afblazen van een ander project 90 miljoen euro. Ook speelden er jarenlang problemen met het beheer van de servers voor de website werk.nl."

Alleen kon u in het voorbeeld uw vriend nog behoeden voor de verbouwing. De 'vriend' van de OR heeft al aangegeven koste wat het kost door te willen gaan:

"In interne communicatie, in bezit van de Volkskrant, zegt Paling de bezwaren van de ondernemingsraad te zullen negeren en kondigt hij aan dat vanaf 11 maart “onomkeerbare stappen” worden gezet."

Het is toch te belachelijk voor woorden...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten