"Minister Dekker (VVD) bekritiseert het systeem dat zijn eigen partij heeft opgebouwd en nu weer afbreekt"

"Minister Dekker (VVD) bekritiseert het  systeem dat zijn eigen partij heeft opgebouwd en nu weer afbreekt"

Minister Dekker (VVD) was zojuist te gast in Buitenhof om te spreken over de teloorgang van de rechtsbescherming in Nederland. Het bizarre is dat de minister het systeem, dat zijn partij heeft opgebouwd, nu vakkundig onderuit schoffelt. Ook hekelde hij de 'juridisering' van de samenleving. Maar juist dat éne aspect van de juridisering waar burgers iets aan hebben -de rechtsbescherming- wil hij afbreken.

Advocaten hebben ondertussen aangegeven de eerste twee weken van 2020 in staking te gaan om het kabinet te bewegen de rechtsbijstand beter te financieren. Voor mensen met een kleine portemonnee is de rechtsbijstand één van de weinige manier om toch juridische hulp te krijgen in een bijzonder complex juridisch web. Maar deze steun wil het kabinet vakkundig afbreken, de Nederlandse Vereniging van Advocaten (NOvA) en twee andere branchevereniging verzetten zich.

De rechtsbijstand is één van de weinige aspecten van juridische dienstverlening die écht werkt voor de allerzwaksten in de samenleving. Een opleiding tot jurist of advocaat kost klauwen vol met geld en het vakgebied wordt door overlap en interactie met (internationale) wetgeving steeds complexer. Door de rechtsbijstand af te schaffen tref je degenen die nu al problemen hebben met het begrijpen van het juridische web waarin zij leven, om ze vervolgens volledig kansloos achter te laten.

Het is daarom ook geheel terecht dat de diverse brancheverenigingen in de juridische dienstverlening zich verzetten tegen het structureel afbreken van de rechtsbijstand. Want als je echt een hekel hebt aan overdreven 'juridisering', schrap dan gewoon een aantal wetten, maar ga niet onder het mom van het 'inperken van de juridisering' juist die aspecten de nek omdraaien, die momenteel nog wél voor de burger werken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties