Minister Koolmees (D66) maakt inburgering makkelijker om wachttijden tegen te gaan

Minister Koolmees (D66) maakt inburgering makkelijker om wachttijden tegen te gaan

Het onderdeel dat erop gericht is nieuwkomers sneller een baan te bezorgen wordt "beknot." Want dat scheelt tijd.

Minister van Sociale Zaken Koolmees laat weten dat de wachttijden voor nieuwkomers die willen inburgeren uit de hand lopen. Hierdoor blijven nieuwe immigranten, zegt hij, lang hangen in een uitkering. En daar wordt niemand vrolijk van. Ofzo.

Om die wachttijden tegen te gaan heeft de D66'er een oplossing in gedachten... Nou ja, die oplossing gaat hij ook meteen even in de praktijk brengen: het onderdeel dat bedoeld is om de baankansen voor nieuwe immigranten te vergroten wordt beknot.

Daarom schroeft hij de eisen terug voor het examenonderdeel dat juist was ontwikkeld om de baankansen van nieuwkomers te vergroten. Nieuwkomers die 64 uur cursus hebben gevolgd via een inburgeringsbureau, hoeven geen eindgesprek met een examinator te voeren. Koolmees denkt dat zo’n 80 procent hier straks voor kiest.

Alleen het ’portfolio’ waarin de inburgeraar bijhoudt wat hij heeft opgestoken, wordt dan nog gecontroleerd. Op ’volledigheid’ weliswaar, niet op inhoud. „Dat is een kwetsbaarheid”, erkent de bewindsman. Hij benadrukt dan ook dat hij alleen zo drastisch ingrijpt omdat hij „wordt geconfronteerd met een groot probleem.”

Natuurlijk kan niemand zich er iets bij voorstellen dat Koolmees dit doet omdat zijn partij bij uitstek voor weg-met-ons staat. Toch? Dat zal er niets mee te maken hebben. Heus niet. Nope. Het gaat hem puur om die wachttijden.

Echt waar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties