Stikstofcrisis: Minister Schouten adopteert idee van senator Otten en overweegt 'rationalisatie van Natura2000-gebieden'

Stikstofcrisis: Minister Schouten adopteert idee van senator Otten en overweegt 'rationalisatie van Natura2000-gebieden'

Het mocht dan wel niet zo heten, de rationalisatie van Natura2000-gebieden, maar het voorstel van senator Henk Otten (GO) om de natuurgebieden te herdefiniëren is door Carola Schouten alsnog geadopteerd. De minister van Landbouw & Visserij wil de Natura2000-gebieden 'waar nodig herdefiniëren', dat blijkt uit communicatie afkomstig vanuit het ministerie. Maar wat formuleren de ambtenaren vaag, doen ze dat expres!?

Momenteel zijn er volgens critici teveel natuurgebieden gedefinieerd met het Europese Natura2000-label. Omdat er zoveel natuurgebieden zijn met dit label wordt het vergunningsproces te complex vanwege het feit dat er altijd wel érgens stikstof neerslaat op een klein natuurgebiedje. Om te voorkomen dat de problemen aangaande stikstof onhoudbaar worden is het voorstel van senator Otten om de gebieden opnieuw in te delen helemaal niet zo slecht. Het kabinet lijkt het idee nu ook te omarmen nadat CDA en VVD vorige week nog tegen stemden in de Eerste Kamer:


Dat het echt zo ver is dat zelfs de coalitiepartijen het idee van Otten omarmen blijkt uit de 'vage' communicatie vanuit het ministerie. Zo laat het ministerie van Landbouw en Visserij weten aangaande dat het idee 'in overweging wordt genomen', maar wat een dramatisch taalgebruik produceren ze daar bij het ministerie. Stuitend:

"Het Rijk zet samen met de provincies in op een robuust en realistisch natuurbeleid. Maar ook wordt gekeken naar de status van met name enkele kleine natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden ook na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook beziet het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden."

Het is goed om te zien dat het ministerie het plan van Otten omarmt, maar zoals u ziet communiceren ze bijzonder vaag. Er staan enorm veel bijwoorden en 'afzwakkende woorden' in de tekst. De tekst vanuit het ministerie had ook op deze manier gekund:

"Er wordt gekeken naar de status van de natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden."

Maar goed, laten we niet blijven hangen in de gebrekkige formuleringen vanuit het ministerie. Waar het uiteindelijk om draait is dat de stikstofcrisis zo spoedig mogelijk wordt opgelost en daarom is het in ieder geval fijn dat het ministerie het voorstel van de Motie Otten overweegt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties