Minister Van Engelshoven gaat buitenlandse studenten weren

Geen categoriesep 06 2019, 21:00
Minister Van Engelshoven, normaal zo pro-diversiteit, is de groei van buitenlandse studenten helemaal zat en gaat dit terugdringen. Volgens haar schiet het nu namelijk door. Dat meldt de NOS.
Op zich heeft ze wel een punt natuurlijk, want buitenlandse studenten blijken een behoorlijke cash cow voor universiteiten en hogescholen te zijn. Daarom gaat Van Engelshoven een wet introduceren die onderwijsinstellingen verplicht om aan te tonen dat onderwijs in een andere taal dan Nederlands een meerwaarde heeft.
Echt een heel duidelijke mening over dit fenomeen heeft ze echter ook weer niet. Zo noemt ze de internationalisering van het hoger onderwijs 'een groot goed'. Waar het echter op neerkomt is dat Nederlandse onderwijsinstellingen grof geld verdienen aan deze studenten en ze met alle opgedane kennis weer terug laat keren naar hun eigen land. De Nederlandse maatschappij wordt daar niet beter van, alleen de onderwijsinstellingen en de buitenlandse student. En dat terwijl in Nederland dagelijks discussies voorbijkomen over de huidige kwaliteit van het onderwijs. Hetzelfde onderwijs dat dus wel geld verdient aan die studenten...
Al met al is Van Engelshoven (dit keer) op de goede weg. Ze wil in de wet namelijk ook op laten nemen dat buitenlandse studenten worden geholpen om hun Nederlandse uitdrukkingsvaardigheid te oefenen. Dát zou een mooie ontwikkeling zijn, want daar heeft Nederland mogelijk nog wat aan, in plaats van enkel en alleen de onderwijsinstellingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten