Mobiel van naar EU teruggekeerde 'gederadicaliseerde' ISIS-bruid gevonden, vol foto's met wapens en jihadbruiloft

Mobiel van naar EU teruggekeerde 'gederadicaliseerde' ISIS-bruid gevonden, vol foto's met wapens en jihadbruiloft

Michael Vaudreuil en zijn vrouw. © Screenshot CBS

Nu ISIS hun gekoesterde bloedkalifaat is kwijtgeraakt, druipen veel jihadisten af en komen ze weer terug naar Europa. Zo ook de Duitse Omaima Abdi, die haar oude leven in de Duitse plaats Hamburg weer heeft opgepakt en doet alsof er niets gebeurd is. Ongelofelijk, want haar telefoon is gevonden en onderzocht - en het blijkt dat deze zogenaamde gederadicaliseerde ISIS-bruid helemaal niet zo onschuldig was...

Als je teruggkeerde ISIS-strijders uithoort over hun tijd in het duivelse kalifaat in Syrië en Irak, zeggen ze allemaal schoonmaker of kok te zijn geweest. Als dat waar was, was Syrië gedurende de ISIS-bezetting één grote openluchtrestaurant. Ook de vrouwen maken handig gebruik van het gebrek aan bewijs van hun deelname aan een terrosistische strijd, door te verkondigen dat ze slechts huisvrouwen waren en weinig meer deden dan hun woning schoonmaken en de kinderen opvoeden.

Veel komen er mee weg, simpelweg omdat er onvoldoende bewijs is dat de andere kant uitwijst. Zo ook Omaima Abdi, die inmiddels weer in Hamburg woont en doet alsof haar tijd bij de ISIS-moordenaars helemaal niet is gebeurd. Maar haar telefoon is nu gevonden en in handen gekomen van de onderzoeksjournalistieke powerkoppel Jenan Moussa en Harald Doornbos. En zij hebben toch een aantal zeer fikse ontdekkingen gedaan:

"1000en pics: Omaima draagt wapen, bewapent eigen kind &trouwt met #ISer Deso Dogg. Leeft nu weer gezellig in Hamburg.

Waarom is dit belangrijk? #IS'ers vertellen in interviews alleen maar wat ze zelf kwijt willen. "Ik deed niks, ik weet niks" etc. Super lastig als journalist om 't echte verhaal te checken. De inhoud van deze telefoon geeft nu ongecensureerde blik in leven van top IS-weduwe."

Voor Omaima lijkt het doek te vallen: de politie heeft het bewijsmateriaal ook gezien en is inmiddels een onderzoek begonnen naar de schaamteloze ISIS-weduwe. Voor haar lijkt er dus alsnog een gevangenisstraf aan te komen. Toch stel je jezelf op zo'n moment een angstaanjagende vraag: hoeveel zijn er zoals Omaima, en komen nu wél weg met hun terroristische activiteiten?

Thread by @jenanmoussa: "1/ Here with English subs. I got the phone content of top German widow Omaima Abdi. 1000s of pics show she carries gun, arms her child […]" #ISIS #Syria #Hamburg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties