Moeder van Osama Bin Laden geeft haar zoon niet de schuld: ''Hij was gehersenspoeld.''

Geen categorieaug 03 2018, 18:00
Osama Bin Laden, een van de gevaarlijkste en bekendste figuren in de moderne geschiedenis. Hij was een groot leider van de terroristische organisatie Al'Qaida, tot hij uiteindelijk door de Amerikanen werd vermoord. Een speciale eenheid heeft Bin Laden uitgeschakeld, maar heeft daarbij niet het terroristische gedachtegoed uitgeschakeld. De moeder van Bin Laden spreekt voor het eerst tegen de media.

Op de universiteit leerde de jonge Bin Laden een groep extremisten kennen. Daarna werd hij volgens haar een totaal ander persoon. "Ze hebben hem vrijwel gehersenspoeld. Ik zei altijd dat hij van ze weg moest blijven. Maar Osama gaf nooit toe wat hij aan het doen was, omdat hij zo veel van me hield."

Zodra Ghanem, die in de zeventig is, de kamer verlaat om even te rusten, neemt Bin Ladens halfbroer Ahmad het woord. "Het is zeventien jaar geleden (sinds de aanslagen van 11 september) en ze blijft Osama's schuld ontkennen. Ze hield van hem en weigert hem verantwoordelijk te houden. In plaats daarvan geeft ze de mensen om hem heen de schuld."

Natuurlijk, hoe en waarom iemand iets is geworden en zeker een internationaal symbool is een complex proces. Het is zeer moeilijk aan te wijzen wie of wat de 'schuld' is van een ontwikkeling. Daar valt ook zeker niet over te twisten, maar het ontslaat een persoon niet van zijn of haar verantwoordelijkheid. Er kunnen duizenden verklaringen gegeven worden voor bepaald gedrag of bepaalde keuzes, maar de gevolgen van die keuzes zijn nog steeds die van de dader.
Het is de blinde liefde van een moeder voor haar kind, ook al is het kind uitgegroeid tot een terroristische leider. Het is dus begrijpelijk, maar het representeert niet de werkelijkheid. Daarbij zijn de uitspraken van Bin Laden's moeder een mooie toevoeging voor het 'kijkje achter de schermen', maar kan het ook zeer negatieve gevolgen hebben. Als de moeder niet eens haar zoon zijn acties en keuzes verwerpt, hebben veel mensen een excuus om het ook niet te doen. Een mooi interview, maar het is noodzakelijk niet te veel mee te leven met de moeder van Osama Bin Laden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten