Moet een levenslang gestrafte op verlof kunnen? Deze mensen vinden van wel

Moet een levenslang gestrafte op verlof kunnen? Deze mensen vinden van wel

Levenslang is kennelijk geen levenslang meer.

In Nederland is een levenslange celstraf ook echt levenslang. Het is een groot misverstand dat dat niet zo is. Maar ik kan wel begrijpen waarom veel Nederlanders daar niet echt in geloven.

Kijk maar naar het oordeel van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) die vindt dat de voor moord tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. voor verlof in aanmerking komt, zodat hij zich kan voorbereiden op een eventuele gratie. Via NU.nl:

C.'s advocaat Mathieu van Linde noemt de beslissing ''baanbrekend'' omdat de RSJ hier nooit eerder uitspraak over heeft gedaan. Van Linde wijst erop dat de uitspraak is gedaan in de zaak van C., maar dat eruit af te leiden is dat mogelijk ook andere levenslang gestraften ''op een zeker moment'' in aanmerking komen voor verlof.

''De uitspraak gaat in tegen het beleid van de regering en staatssecretaris Dijkhoff dat levenslang in Nederland ook echt levenslang is'', aldus Van Linde.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet nu binnen twee maanden een nieuwe beslissing nemen over het verlof. Als hij verlof in het kader van "resocialisatie" toestaat voor de man die een compleet Chinees gezin heeft vermoord, dan is levenslang in feite niet levenslang meer. Zie ook wat VNL-Kamerlid Louis Bontes erover heeft getwitterd vanmiddag:

Dijkhoff moet dus heel goed nadenken over wat hij gaat doen. Ondermijnt hij straks het beleid dat levenslang ook echt levenslang is in Nederland? Of staat hij voor de Nederlandse wet en houdt hij vast aan de strenge lijn die we met z'n allen hebben vastgelegd? Ik hoop op het laatste, maar ik vrees dat dit ook zomaar de verkeerde kant op kan gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties