Mogelijk 117 bootmigranten verdronken: Italië zet leger in voor reddingsactie

Geen categoriejan 19 2019, 21:15
In de Middellandse Zee voor de Libische kust zou een rubberbootje vol met migranten na een aantal uren dobberen op zee zijn gezonken. Hierbij zijn opvarenden om het leven gekomen. Volgens De internationale Organisatie voor Migranten (IOM) zouden in totaal 117 personen zijn verdronken tijdens het incident. Een verkenningsvliegtuig van het Italiaanse leger zag de opvarenden en heeft twee reddingsboten in het water neer laten komen. Ook het fameuze mensensmokkelschip Sea-Watch 3 kwam weer in actie. Dit keer legitiem als redder in nood en 47 drenkelingen werden uit het water gevist.
Het is het zoveelste gevaarlijke incident met rubberen bootjes. Al enkele jaren houdt het niet op. Een stroom van vreemdelingen probeert naar Europa te reizen, vaak geholpen door mensensmokkelaars en criminele organisaties. Daarbij moeten de vreemdelingen tal van ontberingen doorstaan en de risico's zijn groot. Vandaag was het dus weer raak en moesten opvarenden van het rubberen bootje na enkele uren ronddobberen verder zwemmen richting Italië.
Een woordvoerder van het IOM stelt: "De overlevenden vertelden ons dat ze al tien tot elf uur op zee hadden rondgedobberd, toen de boot begon te zinken. Volgens hen kwamen de meesten uit West-Afrika." He-le-maal van het westen van Afrika naar het noord-oosten van het continent, alles om de gouden potjes van uitkeringen in Europa te vinden. Het aantal sterfgevallen op zee neemt gelukkig wel af. Voor de maand januari staat de teller tot op heden op 92 (de cijfers zijn nog niet up to date).
Opmerkelijk aan de cijfers is wel dat in het jaar van de Europese migratiecrisis (2015) het aantal bootmigranten dat omkwam bij de overtocht relatief laag was, terwijl in de jaren erna dit explosief steeg. In 2018 zou het gaan om 362 verdronken of 'verloren' migranten; 2017 telde er 371. Dit jaar staat de teller dus op bijna 100. Daar komen de ongelukkigen van vandaag nog bij en dan lijkt ook 2019 weer 'het jaar van de bootmigrant' te worden.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, sprak zijn ongenoegen uit over de gang van zaken, aldus NU: "Zolang in Europa de poorten openstaan, zullen mensensmokkelaars altijd mensen de zee op blijven sturen en zullen er mensen verdrinken."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten