Eerste weeffouten klimaatakkoord ontdekt: 'VvE's kansloos voor financiering'

Geen categoriejan 19 2019, 20:00
Volgens directeur Kees Oomen van de Stichting 'Vereniging van Eigenaren Belang' is het voor veel VvE's onmogelijk om te verduurzamen, dit omdat de beslissingsstructuren van dergelijke verenigingen het lastig maken om benodigde meerderheden te halen tijdens de algemene ledenvergaderingen. Tja, tot zover het nut van de arbeiderscommunies met gedeeld eigendom. Of toch niet? In ieder geval is het hierdoor is voor veel appartementeneigenaren niet mogelijk om te investeren in duurzame energie of in het verbeteren van de isolatie.
Het laat maar weer eens zien hoe ondoordacht Rutte het klimaatakkoord, de klimaatwet en de daaruit voortvloeiende subsidieprogramma's heeft opgezet. Alleen al het plaatsen van wat simpele zonnepanelen is al een hele opgave voor VvE's. Als een eigenaar van een appartement in een appartementencomplex zoiets wil opzetten dan moet een meerderheid wel instemmen met het plan. En vaak gebeurt dat dus niet.
Ook worden eigenaren van appartementen die onder zo'n verenigingsstructuur vallen benadeeld als het gaat om de belastingen. Volgens de wet is hun 'eigendomsrecht' wezenlijk anders dan dat van particuliere huiseigenaren en dus vissen ze achter het net als het gaat om belastingaftrek van duurzame investeringen. Is de VvE klein dan is de kans op financiering 'vrijwel nihil', aldus NOS. En nu komt precies het horrorscenario uit waarvoor iedereen al waarschuwde: sommige strijken de centen op, anderen maken geen kans op klimaatsubsidies.
Daarmee zijn de eerste weeffouten van het 'eerlijke' klimaatakkoord binnen één maand alweer ontdekt!
Maar de burgers die deel uitmaken van VvE's betalen wél mee aan degenen die de vruchten plakken van Rutte's 'vijfjarenplan'. Het clientèle van de VVD zit toch wel gebakken in riante woningen mét zonnepanel en isolatie op subsidiebasis. Die zitten niet in oude appartementjes. Volgens de stichting van Oomen hebben VvE's wel meegepraat aan de klimaattafels, maar is hun stem onvoldoende gehoord.
Financieringsmogelijkheden voor kleine VvE's ontbreken en dat terwijl Klaas 'we laten het u niet alleen opknappen' Dijkhoff laatst heel andere dingen zei: "Zelfs als het Klimaatakkoord tot op de letter wordt uitgevoerd, vallen de kleine vve's in een groot zwart gat."
Daar ga je al: weeffout één van het vijfjarenplan dient zich binnen één maand aan. Het klimaatakkoord wordt dus écht een drama.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten