Week 10: 'Gele hesjes' demonstreren wederom tegen Emmanuel Macron en 'zijn globalistische agenda'

Geen categoriejan 19 2019, 19:00
Ondertussen gaan de 'Gele hesjes' protesten in Frankrijk de tiende week in! Al meer dan twee maanden houden demonstraties tegen het regeringsbeleid van de president aan en het gaat maar door. Macron zit flink in het nauw, want de protesten blijven aanhouden ondanks zijn aankondiging voor de organisatie van een 'nationaal debat'. Dat laatste zou dienst moeten doen om de onvrede een halt toe te roepen en de zijn regering draagvlak te geven. Maar in de straten van Parijs blijven de protesten aanhouden tegen Macron en 'zijn globalistische agenda'.
En zoals elke week werd er ook deze week weer flink rotzooi getrapt door een aantal radicale elementen, die zich verschuilen onder de 'Gele hesjes'-beweging. Om de orde te bewaren en zijn regeringszetel veilig te stellen had Macron tien doden nodig en honderden gewonden in de afgelopen weken. Volgens Reuters zijn momenteel zo'n 5.000 demonstranten in Parijs op de been en ook in andere grote Franse steden zijn de 'Gele hesjes' weer actief. Sommige demonstranten droegen 'doodskisten' om daarmee hun eer te betonen aan de gevallenen van de 'Gele hesjes'.
De demonstraties verlopen minder gewelddadig dan in december. Toen ging het dak eraf en negeerden zelfs brandweerlieden de orders van hun commandanten. Zo gespannen is de situatie nu dus niet meer en de populariteit van Macron neemt weer langzaam toe.
https://twitter.com/EuropeElects/status/1085620040118996993
De meest recente peiling van Ipsos suggereert namelijk dat Macron weer 3%+ scoort in de afgelopen week. Ook Marine Le Pen scoort beter en is nu de populairste Franse politicus. Dat Macron het zo slecht doet in de peilingen zegt overigens niet zo veel. In Frankrijk is het immers traditie dat zittende presidenten vaker als een last dan een zegen worden gezien. Maar dat in de afgelopen tien weken de Franse bevolking de straat op ging zegt véél meer.
De aanleiding was ontevredenheid over het verhogen van brandstofaccijnzen, maar ondertussen is de beweging geroeid tot een algehele 'klacht van ongenoegen'. Veel demonstranten demonstreren tegen de 'globalistische elite', die volgens hen het land in de greep houdt, de voordelen oogst en dat terwijl de burgers steeds minder welvarend worden. 'We willen dat politici ons echt vertegenwoordigen' stelde een vrouwelijke demonstrant tegenover Nieuwsuur. 'En niet alleen de Europese lobby en die van de financiële wereld.'
https://twitter.com/DonnieGreve/status/1086680902674067459
De 'Gele hesjes' zijn dan ook vooral een beweging tegen het systeem en vinden dat er van alles moet veranderen. Daarvoor is dan ook het 'nationale debat' van Emmanuel Macron bedoeld: om opnieuw eenheid te smeden en goede ideeën in de praktijk te brengen. Over enkele weken kan het zomaar zijn dat goede ideeën worden geopperd en geïmplementeerd. Dan is het ineens: wat een pech, de 'Gele hesjes' zijn weg! Maar zo ver is het nog niet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten