Moslimterrorisme in Nederland: terreuraanslag blijft 'reëel'

Geen categorieapr 07 2015, 18:05
De dreiging blijft onverminderd groot.
Er zijn geen concrete plannen om aanslagen te plegen in Nederland, maar we moeten wel op onze hoede blijven volgens het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Het dreigingsniveau is en blijft 'substantieel' en 'reëel'. Ik citeer uit het persbericht van het ministerie van Veiligheid & Justitie:
De aanslagen in Parijs, Kopenhagen en het verijdelde plot in het Belgische Verviers bevestigen op indringende wijze de dreiging tegen Europa en dus ook tegen Nederland. Ook in ons land moet rekening worden gehouden met het risico op zowel individuele acties als georganiseerde plots.
Het gaat niet alleen om polderjihadi's die naar Syrië zijn afgereisd en zich hebben aangesloten bij islamitische terreurorganisaties als ISIS, maar ook om radicale moslims die 'gewoon' in Nederland zijn blijven wonen en mogelijk in de toekomst concrete plannen ontwikkelen om aanslagen te plegen op specifieke personen, grote groepen mensen of overheidsgebouwen:
De dreiging tegen Nederland wordt daarbij niet uitsluitend door uitreizigers en terugkeerders bepaald. Ook jihadisten die in het Westen verblijven en niet in een conflictgebied zijn geweest, kunnen overgaan tot het plegen van geweld. Er is sprake van een sterke wisselwerking tussen de conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en jihadistische groepen in bijvoorbeeld in Europa. De propaganda die via internet en sociale media verspreid wordt, speelt hierbij een rol.
Dit is belangrijk om te beseffen:
De realiteit is dat wat recent in Frankrijk, België en Denemarken is gebeurd, ook in ons land kan voorkomen.
We moeten met z'n allen extra alert zijn; politie, veiligheidsdiensten, militairen, en ook burgers. Zie je iets verdachts gebeuren op het station? Heb je het idee dat je buren of bekenden aan het radicaliseren zijn? Laat het de politie en veiligheidsdiensten zo snel mogelijk weten. Aanslagen zijn nooit 100 procent te voorkomen, maar als we allemaal net even wat beter opletten, hebben we meer kans aanslagen tegen te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten