Moszkowicz: 'Bij VNL moest ik voor de doodstraf pleiten'

Geen categoriejan 24 2016, 8:07
Voormalig lijsttrekker van VNL Bram Moszkowicz onthult zijn versie van het verhaal over waarom hij door zijn partij is afgezet.
Elf dagen geleden kondigde VNL - de nieuwe partij van oud-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren - aan dat ze hadden gebroken met hun beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz. De heren vonden dat de man die ze pakweg een jaar geleden nog enthousiast hadden binnengehaald bij nader inzien toch niet de politiek leider was die ze voor ogen hadden. Ze legden uit dat ze vonden dat Moszkowicz zijn ziel en zaligheid niet in de politiek legde, en het hele gebeuren beschouwde als een bijbaantje:

Het grootste probleem is dat Moszkowicz gewoon niet genoeg tijd besteedde aan de politiek. Als buitenstaander kun je prima meedoen in de politiek, maar je moet je dan wel razendsnel laten bijscholen door mensen met ervaring in Den Haag. Je moet naar hun luisteren, en elke dag dossiers bestuderen. Blijkbaar had Moszkowicz daar geen trek in.

VNL heeft in diverse interviews duidelijk gemaakt waarom Bram moest vertrekken, maar rond de man zelf is het anderhalve week stil geweest. Tot nu dus, want nu laat de voormalig advocaat weten dat er wat hem betreft een hele andere lezing van de feiten is:

"Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet"

Hij zou daarop niet uit de partij zijn gezet, maar er zelf de brui aan hebben gegeven.

Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. "Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen." Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

VNL-Kamerlid Joram van Klaveren laat echter weten dat dit wat hem volstrekte nonsens zijn:

"Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook."

Wie heeft er nu gelijk, Moszkowicz of zijn voormalige partij VNL? Wie zal het zeggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten