Mysterieus: piloot rampvlucht Germanwings werd buitengesloten uit cockpit

Mysterieus: piloot rampvlucht Germanwings werd buitengesloten uit cockpit

Wat was er aan de hand? MET UPDATE.

Het verhaal achter de crash van het Germanwings-vliegtuig waarbij 150 doden zijn gevallen is zojuist een stuk mysterieuzer geworden: volgens een onderzoeker blijkt uit een opname vanuit de cockpit dat één piloot de cockpit verliet voordat het vliegtuig de daling inzette. Daarna kon hij niet meer naar binnen omdat hij de deur niet openkreeg. Citaat via The New York Times:

A senior French military official involved in the investigation described a "very smooth, very cool" conversation between the pilots during the early part of the flight from Barcelona, Spain, to Düsseldorf, Germany. Then the audio indicated that one of the pilots left the cockpit and could not re-enter.

"The guy outside is knocking lightly on the door, and there is no answer," the investigator said. "And then he hits the door stronger, and no answer. There is never an answer."

He said, "You can hear he is trying to smash the door down."

Als dat klopt, dan zijn er verschillende scenario's mogelijk: de piloot die het vliegtuig bestuurde raakte buiten bewustzijn toen de andere piloot even weg ging, bijvoorbeeld. Maar het aparte aan dit verhaal is dat een piloot altijd de cockpit in kan, behalve als hij bewust door de andere piloot wordt buitengesloten. Dat geldt ook voor de rest van het cabinepersoneel.

Zie deze video, waarin wordt uitgelegd dat de cockpitdeur van een Airbus weliswaar automatisch sluit, maar dat die altijd nog open kan als je de juiste procedure gebruikt:

Uiteraard wordt er druk gespeculeerd over wat er mogelijk is gebeurd. In dit stadium is eigenlijk niet één mogelijkheid uit te sluiten.

Vliegtuigmaatschappij Germanwings kan (of wil) op dit moment bevestigen noch ontkennen dat een van de piloten werd buitengesloten, maar als binnenkort de bevestiging komt dat dat het geval was, dan moet er zeer diepgravend onderzoek komen naar de achtergronden van de piloten. Dit mysterie moet worden opgelost.

Update 12:49 uur: volgens het Franse Openbaar Ministerie manipuleerde co-piloot Andreas Lubitz bewust het vluchtsysteem om het vliegtuig te laten neerstorten.

Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu via iDeal of Paypal. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties