Na gelijkspel tegen Zweden moet bondscoach Danny Blind zijn biezen pakken

Geen categoriesep 07 2016, 9:00
Oranje is er weer niet in geslaagd om een overwinning te boeken in een kwalificatieduel. Het nationale elftal kon gisteren niet winnen van Zweden, een bijzonder matig team van voetballers die in Nederland op zijn best in de eerste divisie zouden spelen.
Oké, dat is enigszins overdreven. Er lopen wel degelijk een paar voetballers rond bij de Zweden die in Nederland in de Eredivisie zouden spelen: een stuk of drie. De rest zou echter blij mogen zijn met een plaatsje in het eerste van SC Cambuur.
Ongelooflijk genoeg slaagde Oranje er desalniettemin niet in om de Zweden gisteravond te verslaan. In wat eigenlijk een saaie wedstrijd was moest Oranje uiteindelijk genoegen nemen met 1-1.
Naderhand vond bondscoach Danny Blind dat de arbitrage verantwoordelijk was voor de uitslag. De scheidsrechter keurde namelijk geheel ten onrechte een doelpunt af van Bas Dost. Dat klopt: het was een verkeerde beslissing. Maar het zegt alles over het Nederlands elftal onder Blind dat het daar op aan kwam tegen zo'n zwakke tegenstander. Iedere andere bondscoach had Oranje goed genoeg gemaakt om toen al op 3-0 of 4-0 te staan. Niet Blind. Nee, hij moet hopen op een mazzeldoelpunt of twee.
In het begin van de wedstrijd had Oranje enkele grote kansen, maar die werden gemist. Daarna werd Oranje weer... Oranje. Het spel was saai, het ging van links naar rechts, zonder echt groot gevaar te creëren. Vervolgens kwamen de Zweden op een 1-0 voorsprong door een enorme fout van Kevin Strootman die de bal zomaar aan aanvaller Markus Berg gaf. Die rondde vervolgens op fraaie wijze (een schitterende stift) af.
Daarna wilde Nederland wel scoren, maar het ontbrak aan aanvallende kracht. Dat het uiteindelijk toch nog 1-1 werd was te danken aan een mooie actie van Janmaat die van afstand met links schoot. De Zweedse keeper tikte de bal op domme wijze terug het veld in, waarna Wesley Sneijder, met afstand de beste Nederlander op het veld, goed inschoot.
Hoewel Bas Dost ook nog even mocht meedoen wist hij lange tijd niets bij te dragen aan Oranje. Uiteindelijk scoorde hij toch nog een schitterende kopgoal in de laatste minuten van de wedstrijd, maar die werd dus ten onrechte afgekeurd. Voor de rest was het armoede troef bij Oranje dat speelde als een bij elkaar geraapt zootje voetballers die voor het eerst in hun leven met elkaar speelden.
Het trieste is: dat is absoluut niet zo. Ze hadden al veel vaker met elkaar gespeeld.
Waar Oranje onder Louis van Gaal een goed geoliede verdedigingsmachine was met een geweldige counter, is daar nu niets meer van over. Het is het ene balletje breed na het andere, en de spelers moeten elkaar van tevoren vertellen waar ze de bal graag willen hebben. Alleen dan komt een pass aan. Wordt dat niet van tevoren getelegrafeerd dan verdwijnt de bal al snel over de zijlijn: ingooi voor de tegenstander.
Dit Nederlands elftal verdiende het niet alleen niet om bij het EK te zijn, maar eigenlijk ook niet om naar het WK 2018 te gaan. De enige manier om daar verandering in aan te brengen is Blind te ontslaan en te vervangen met iemand met verstand van voetbal. Hoe langer deze bondscoach blijft zitten, hoe groter de kans dat Oranje weer een groot eindtoernooi misloopt. En dat kan de KNVB zich niet veroorloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten