Na verwerping boerkiniverbod begint de provocatie: Tilburgse organiseert Burkini-dag Scheveningen

Na verwerping boerkiniverbod begint de provocatie: Tilburgse organiseert Burkini-dag Scheveningen

Sommige mensen kunnen het niet laten om nog even heerlijk na te schoppen.

Het is dé rel van deze zomer: mag je nou wel of geen boerkini dragen op stranden in Europa? Als het aan meer dan 30 Franse badplaatsen lag niet, want die besloten de zwemversie van de boerka van het stranden te verbannen. Hoewel er wat voor te zeggen viel voor hun argument dat voor religieuze kledij geen plaats is op het strand, is het uiteindelijk toch een disproportioneel zware maatregel, zoals ik vrijdagmiddag al betoogde. De Franse Raad van State deelde die mening, en besloot het boerkiniverbod te verwerpen. Hoewel deze uitspraak slechts over één gemeente ging, zullen andere waarschijnlijk snel volgen.

Hoewel deze uitspraak mijns inziens dus terecht is, is het heel belangrijk om je bewust te blijven van de achterliggende redenen voor dit verbod. Natuurlijk is "religieuze kleding heeft geen plaats op Franse stranden" slechts een pseudowettelijke vermomming van de echte oorzaak dat steeds meer mensen islamitische gewaden associëren met terrorisme. Niemand zal immers aanstoot nemen aan een non op het strand, want die associëren we juist vooral met onschuld, vreedzaamheid en menselijkheid. Verschillende kleding, hoewel allemaal religieus, roept dus ook verschillende beelden op bij mensen. Hoewel dat geen verbod rechtvaardigt - gelukkig niet, want dan kun je alles wel verbieden waar iemand aanstoot aan neemt - is het wel iets om rekening mee te houden.

Helaas zijn sommigen zich daar niet van bewust, zoals de Tilburgse Farida Yahyaoui. Zij vond het per se nodig om zout te strooien in de wonden van mensen die het toch wat benauwd krijgen bij de aanblik van boerkini's, door een heuze boerkini-dag op het strand van Scheveningen te organiseren. Als het aan haar ligt komen vrouwen uit heel Nederland morgen naar de badplaats om te genieten van "een bedekt dagje beach fun op het strand van Scheveningen". Dat niemand daar zit te wachten op een invasie van bedekte vrouwen zal haar natuurlijk worst wezen. Het moge voor zich spreken dat zij zich ook in de verste verte niet druk zal maken om het feit dat veel mensen dit Facebookevenement smakeloos en respectloos vinden. Dat zal ze ook niet eens te horen krijgen, want op de pagina pronkt al de mededeling "Negatieve reacties worden verwijderd".

Nee, van een gezonde dialoog weet Farida weinig af, zoveel is wel duidelijk. Wanneer het op misselijkmakende provocatie aankomt, blinkt zij echter uit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties