Frans boerkiniverbod delft het onderspit bij de rechter: “In strijd met fundamentele vrijheden”

Tegenstanders van de boerkini komen van een koude kermis thuis nu de Franse Raad van State het gemeentelijke boerkiniverbod heeft afgeschoten.

Helaas pindakaas voor iedereen die boerkini’s het liefste uit het straatbeeld zou verbannen: zo’n verbod mag niet langer bestaan. Dat heeft de belangrijkste rechter in Frankrijk, de Raad van State, vandaag besloten. Het verbieden van het dragen van zulke zwemkleding zou ingaan tegen de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid.

In zekere zin is dat natuurlijk waar: uit principe moet je gewoon kunnen doen wat je wilt, tenzij dat zou betekenen dat je een wettelijk verbod overtreedt. De vrijheid om je te kleden zoals je dat zelf wilt, hoort daar natuurlijk bij. Vanzelfsprekend zitten hier grenzen aan, zoals ik eerder al heb betoogd. Ik ben de eerste die zich hard zou maken voor een verbod op gezichtbedekkende gedrochten als de niqab, maar bij hoofddoeken en boerkini’s is daar simpelweg geen goede reden voor te verzinnen. In het eerste geval spelen er duidelijk twee problemen die we niet kunnen accepteren. Het is uit een veiligheidsoogpunt zeer onwenselijk als iemand haar gezicht bedekt, en het isoleert deze vrouwen sociaal helemaal. Zulke sluiers zorgen er simpelweg voor dat zij op geen enkele manier normaal kunnen meedraaien in de samenleving, en daar dienen we gewoon een streep te zetten.

Bij kleding die het gezicht wel gewoon zichtbaar laat, valt dat echter simpelweg niet te betogen. Een vrouw met een hoofddoek kan in vrijwel elk beroep of sociale situatie net zo goed meedraaien als elke andere vrouw. Natuurlijk zullen zij zich anders gedragen: alcohol wordt als het goed is niet genutigd en de omgang met mannen kan wat stroever verlopen. Dat is echter niet het gevolg van het dragen van een hoofddoek of boerkini. Integendeel: hun kledingkeuze is net zo goed een gevolg van hun opvattingen, net zoals de dingen die ik eerder noemde dat zijn.

Of ik dergelijke kledij mooi vind? Niet echt. Maar is dat een reden om het dan maar te verbieden? Het is logisch dat mensen zulke kleding steeds meer gaan associëren met fenomenen als terrorisme, maar is een associatie genoeg om een verbod te rechtvaardigen? Als dat waar was, dan hadden de tegenstanders van Zwarte Piet een uitstekend argument. Gelukkig is dat niet zo, en daarom roep ik mensen ook op om zich te richten op fratsen zoals de niqab, en niet een onschuldig iets als de boerkini. Dat beperkt vrouwen namelijk wél direct in hun leven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Anna

  Andere leiders dan is voor deze nieuwe vorm van islamitisch terrorisme einde nabij. Kunnen deze moslima’s zich in islamitische landen met hun religie en cultuur gaan uitleven.

 2. ceteris paribus

  De wonderen zijn de wereld nog niet uit: met dit betoog van Sybren kan ik volledig instemmen.

  1. Wachteres

   O help, dan is het ons verboden om het er niet mee eens te zijn.

   1. penis aqua di rosa

    Ja wachteres, CP bepaalt hier wat wij moeten en mogen denken.
    Heeft hij even vette pech. Ik kan nog steeds zelf denken en doen en laat mij niet door sprookjes leiden.

    1. ceteris paribus

     Het is heel verstandig van Penis dat hij zich in zijn denken door mij noch door sprookjes laat leiden.

 3. Geah

  Met al die Islamitische aanslagen en terreur hoef ik die moslima’s met hun mannelijke begeleiders in hun buurt, niet ook nog eens op het strand te zien in hun IS-pakken……Daar word ik alleen maar onrustig van…..

  Wacht eens, de meeste van hen kunnen niet zwemmen…..nou, ik red ze niet….

 4. penis aqua di rosa

  Volledig ingepakt, maar deze foto suggereert seksuele verleiding.
  Foei, als A***H dat toch eens naar nuance zou kunnen interpreteren.

 5. toetssteen

  Fpr starters, ze rollen de hete aardappel voor zich uit, ze willen e.e.a. eerst beter bestuderen.
  Maar in een land waar égalité toch hoog in het vaandel staat, begrijp ik werkelijk niet wat er valt te bestuderen. Zelfs een leek weet dat binnen elke religie de rol van de vrouw onder die van de man is. Dat botst met de principes van de Republiek!
  Ik ga nu trouwens even op zoek naar deze onbekende club die deze kolder aan heeft gespannen.

  O ja, nog even: de vrouwen in Frankrijk zijn door deze uitspraak van de raad van state gedegradeerd tot hoer/ zie de koran. Het is maar dat u het weet.

  1. ceteris paribus

   “O ja, nog even: de vrouwen in Frankrijk zijn door deze uitspraak van de raad van state gedegradeerd tot hoer/ zie de koran. Het is maar dat u het weet.”

   Triest warhoofd.

   1. toetssteen

    Link gelezen?
    Voor de rest zou u kunnen weten dat in de islamitische wereld de niet bedekte vrouwen, vaak christenen, prooi zijn om te verkrachten. Ach ja, weten zij veel dat Mo het sieraden bedekken bezigde om het trouwgoud aan grijpgrage handen te onttrekken. Vrouwen in India doen zulks nog. Leuke sierlijk sjaal om die moie gouden kettingen aan het oog te onttrekken hè.
    Maar get real man! Geld staat (in het domme Westen)op de bank en alle vrouwen hebben twee borsten, een buik, twee armen, twee benen en waarom u zo bovenmatig interesseren over de eventuele naaktheid. Na de jaren zestig zou ik van bepaalde zijde toch echt wat beters hebben verwacht. Lees: Lazer op met die albedillen! Opzouten met religie! Man de burka/ban de burkini, in het vuur ermee. Hup vrouwen, sta op en vecht voor liberté.

    1. Peter Selie

     Mee eens beste toetssteen, 1400 jaar oude achterlijke indoctrinatie worden niet met een paar generaties nieuwkomers weggestreept.

   2. thaithai

    wat ben ik toch blij met uw policor bijdragen…..daar hebben wij hier in thailand behoefte aan……not

 6. Niek

  de Islam willen ze nu scheiden in ‘religieus’ of ‘politiek’. Wat een waanzin vandaag de dag. Weer een recentst voorbeeld in NL, moet je dit als ‘religieuze’ Islam beoordelen?

  “Dochtertje vermoord”. Een bewoonster in die straat zei dat de moeder een ‘vriend had, uit Afganistan of Syrië, ja uit die omgevingen’.
  Een Verwarde Man dus.

  Telegraaf: “De vrouw die vanmorgen vroeg dood werd aangetroffen in een huis in Spijkenisse had een jonge dochter. Een buurvrouw kent de twee en vertelt hoe de normaal zo rustige straat vanmorgen ineens op zijn kop stond.”

 7. Wachteres

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/08/iran-arresteert-11-christenen-bij-razzia-in-huiskerk/

  Simon komt voortdurend opdraven met de beschuldiging dat wij nazi’s zijn, omdat kritiek hebben op de islam, of die zelfs haten, volgens hem hetzelfde is als de Jodenhaat van de nazi’s.

  Zou het ook mogelijk zijn, gezien bovenstaande link, en tientallen van dergelijke linken die ik hier zou kunnen plaatsen – en niet alleen over geweld tegen christenen, maar ook tegen andersdenkende moslims en Joden – dat de islam een nazistische godsdienst/ideologie is – en dat wij alle recht hebben om die te haten?

  Net zoals we het nazisme mogen haten?

  Opmerkelijk trouwens dat hij voor een nazistische ideologie opkomt.

  Dat geeft te denken!

 8. Mar

  Verderop in Tel Aviv

  http://nos.nl/video/2128345-in-israel-neemt-niemand-aanstoot-aan-de-boerkini.html

  “Op het strand van Tel Aviv liggen vrouwen in bikini en boerkini naast elkaar. Het maakt niemand iets uit.”

  1. zomaar

   ach in Israël, mogen de burgers ook wapens dragen !!, waarom vergelijk je het hier niet mee ?.

   het gevaar wat de islam is , is hier in Europa bijna net zo groot als in Israël.

   afin in deze staat , pleegde moslims ruim een half jaar terug , ook moorden met messen , in de straten !.

   en verdomd , doe zij hier nu ook !!.

   dus staat het de bevolking toe om wapens te dragen !!!.

   1. Mar

    @zomaar

    Maar in Israël gaat men niet over tot een boerkini verbod. Net zomin zal daar de hoofddoek of de boerka verboden worden.
    Niet alleen moslima’s dragen die maar ook ultraorthodoxe joodse vrouwen.

    http://www.rd.nl/vandaag/buitenland/boerkini-boerka-en-froemka-ze-mogen-allemaal-op-isra%C3%ABlische-stranden-1.1120353

    Was Israël niet het lichtend voorbeeld voor Europa, de bakermat van beschaving?

    Toch wel lastig voor de mensen dat Israël een eigen koers vaart en aan vast blijft houden.

    1. zomaar

     @mar , persoonlijk vindt ik dat niet lastig !, dat de mensen in Israël
     hun eigen koers varen !.

     en ja Israël is in die regio , nog steeds de bakermat van beschaving.

     verder had ik ook graag jou mening gelezen betreffende het wapen bezit voor iedere burger , in Israël is dat ! , jij vergelijkt ons verbod op de Boerkini , met de vrijheid van het dragen hiervan in Israël .

     geef nu een uitsluitsel waarom de Israëliet wel gewapend de straat op mag en wij hier niet , zomaar effe vergelijken, moslims plegen daar aanslagen , en moslims plegen hier aanslagen.

     daarin zit geen verschil .

     wel zit er verschil in het feit , dat elke gewapende burger zo een moordenaar tot stoppen kan brengen !.

     1. Mar

      @zomaar

      Ik ben een tegenstander van wapenbezit voor elke burger.

      Een gewapende burger kan een moordenaar tot stoppen brengen (politie wordt hierop getraind maar een burger doet dat even zo uit de losse pols) maar een gewapende burger kan ook een moordenaar worden. Per ongeluk een familielid doodschieten of met opzet. Een ruzie beslechten met een wapen.

      Daarnaast, gelooft u echt dat een burger met een pistool even een terrorist die rond staat te schieten met een automatisch geweer in een menigte met een gericht schot kan neerleggen.

      Heeft u trouwens meegekregen dat in Israël tot twee keer toe het ironische feit zich voordeed, dat een jood een andere jood neerstak omdat hij die aanzag voor een Arabier? Dat soort dingen krijg je als burgers worden opgefokt en eigen rechter gaan spelen. Een foutje ligt zo om de hoek.

    2. van Urk

     Kun je nagaan dat Israel op sommige punten democratischer is dan het westen als het om bepaalde vrijheden gaat.

     1. Mar

      Consequenter met wat er in de (grond)wet staat, zult u bedoelen.

      Het Hooggerechtshof van Israël is niet altijd geliefd onder de bevolking en sympathisanten van Israël.

    3. Peter Selie

     Het probleem is dieper dan een burkiniverbod

     (Door: Maria Rashidi – Vertaling: rommel)

     Mijn vrijheid van de sluierdwang leidde tot een razernij over mijn “Verzweedsing” en op een dag kwam de wraak van mijn man: een zwavelzuur aanval. In Zweden wordt deze vorm van seksuele racisme geportretteerd als “multiculturalisme”, schrijft Maria Rashidi.

     Het jaar was 1979. De islamitische culturele revolutie explodeerde in Iran, en als een nauwelijks 20 jaar jonge getrouwde vrouw werd ik met de sluier geconfronteerd. De nieuwe macht was van mening dat de sluier ons vrouwen en meisjes zou beschermen voor “westvergiftiging” – gharbzadegi – en we werden de hele dag gevoed met kuisheid ethiek en religieuze moraalkoekjes.

     Ook mijn man probeerde me te overtuigen dat ongesluierde vrouwen “vies” zijn en op straat schreeuwden vrouwelijke politieagenten tegen me : “Zuster! Doe je sluier aan en weg met die lipstick, of anders… “. >>>> https://fenixx.org/2016/08/27/het-probleem-is-dieper-dan-een-burkiniverbod/

    4. zomaar

     Mar    5 uur ago   
     @zomaar
     Ik ben een tegenstander van wapenbezit voor elke burger.
     Een gewapende burger kan een moordenaar tot stoppen brengen (politie wordt hierop getraind maar een burger doet dat even zo uit de losse pols) maar een gewapende burger kan ook een moordenaar worden. Per ongeluk een familielid doodschieten of met opzet. Een ruzie beslechten met een wapen.
     Daarnaast, gelooft u echt dat een burger met een pistool even een terrorist die rond staat te schieten met een automatisch geweer in een menigte met een gericht schot kan neerleggen.
     Heeft u trouwens meegekregen dat in Israël tot twee keer toe het ironische feit zich voordeed, dat een jood een andere jood neerstak omdat hij die aanzag voor een Arabier? Dat soort dingen krijg je als burgers worden opgefokt en eigen rechter gaan spelen. Een foutje ligt zo om de hoek.

     nu is bekent dat links altijd tegen wapen bezit is !, of zijzelf moeten een wapen dragen , zo is links ook tegen geweld , derhalve als zij zelf geweld gebruiken .

     afin natuurlijk kan het zijn dat een of twee doden (gewonden er vallen ), als iedere burger zonder strafblad een wapen tot zijn beschikking heeft , toch minder doden en gewonden als deze burger dat niet tot zijn beschikking heeft , gezien het geweld wat de moslim ons brengt !!.

     en ach ik denk dat vele van mijn leeftijd onder de wapen heeft gezeten , en dus best wel kan schieten , de jongen druiloren van nu ,is weer een ander verhaal.

     zij gaan graag een week of twee met deze moordenaars in discussie.

     afin het is altijd het proberen waard , links zegt en stemt een Multi samenleving , en met heel dat Multi gedoe haal je ongewenste lieden hier binnen , en dan wachten tot oom/tante agent op komt draven lijkt mij wat (TE) LANG !!.

     1. Mar

      @zomaar

      En rechts stond erbij en keek ernaar. Hielden hun mond en lieten het allemaal gebeuren, bang om buiten de boot te vallen.

      En nu maar klagen, klagen, klagen over links.

      Het is toch echt eigen keuze geweest zo te zijn. Dat kan men een ander niet verwijten, al is dat de makkelijkste weg om geen verantwoording te nemen.

 9. Ni28

  Het beslissing van de Raad van State wordt ook massaal genegeerd en het is dus niet afgelopen. Zoals Valls zelf zei, er is behoefte aan moderne islam, dus verlichte islam. Die vrouwen kleden zich zo vrijwillig verplicht anders mogen zij niet eens naar de strand. Dus de goedpraters zitten er naast en door hun waanbeelden laten zij onze verlichte cultuur platwalsen. Je hoort je te gedragen naar de normen van het land waar je bent, dat wordt van ons ook geëist maar het lijkt hier inmiddels andersom.

 10. Ni28

  Beste Toetsteen, religie is het algemene kwaad, het brengt alleen problemen met zich mee.

 11. Lisa

  Ach ja, de Nos weer.
  Hebben ze enkele linkse Israëlische uitgekozen om in het journaal te
  vertellen dat ze in Israel geen problemen hebben met moslims

 12. thaithai

  lekker geil wijf….ik zou haar zo doen….

  vandaag weer bommetjes leggen niemand zeggen bij ons hier……

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.