"Naïef" geheim anti-radicaliseringsprogramma Eberhard van der Laan brengt minister Ollongren in de problemen

Geen categorieokt 30 2017, 11:00
Saadia a.T. krijgt de schuld van een anti-radicaliseringsproject dat feitelijk het persoonlijke project was van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan.
A.T. is langer in het nieuws omdat het project waar ze deel uitmaakte knettergek leek te zijn. Elsevier is er nu dieper in gedoken en komt tot de conclusie dat het allemaal nog gestoorder, naïever en mogelijk zelfs gevaarlijker is dan we tot nu toe aannamen.
Dat is schokkend genoeg, maar daar komt nog eens bij dat Elsevier niets anders kan concluderen dan dat a.T. de kop van jut wordt terwijl het 't project was van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (van, hoe kan het ook anders, de PvdA).
Elsevier legt uit:

Het project, met als codenaam Grijze Campagne, werd met veel geheimzinnigheid omkleed en aan het zicht van de controle onttrokken. Wethouders en de gemeenteraad werden niet geïnformeerd en ook op het stadhuis wisten maar weinig mensen van het bestaan. De campagne mocht op geen enkele wijze te relateren zijn aan de gemeente Amsterdam.

Als onderdeel van de Grijze Campagne zouden er 25 filmpjes gemaakt worden die vervolgens op YouTube gezet zouden worden. Aangenomen, tenminste, dat de burgemeester de video's in kwestie persoonlijk goedkeurde. De filmpjes in kwestie zijn bizar. Zo is er een Marokkaanse Amsterdammer in te zien die onder meer zegt: "Waarom is elke politieman, elke uitsmijter, elke stadswacht een klootzak?"
Ah ja. Goed anti-radicaliseringsmateriaal, Eberhard. Echt geweldig.
Hoewel de gemeenteraad niet op de hoogte werd gesteld van deze idiote campagne, wisten hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee en politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg er wel vanaf. Het zal niemand verbazen dat zij er absoluut niet blij mee waren; niet omdat ze vonden dat de overheid niet aan beïnvloeding moet doen, maar ook niet omdat het project duidelijk bijdroeg aan "negatieve beeldvorming" over de politie.
Wat Van der Laan deed met die feedback? Helemaal niets. Hij en zijn matties gingen er zelfs stug mee door.
In één van de vertrouwelijke stukken over het project die Elsevier heeft ingezien staat onder meer:

"Doel van de campagne is het ondermijnen van de waarden, emoties en de aantrekkingskracht van de gewelddadige jihad en deze te vervangen door een nobele, interne psychologische strijd."

Maar wat blijkt? Van der Laan zorgde er vervolgens voor dat er in de video's geen enkele link werd gelegd met religie. Het woord 'jihad' (en vergelijkbare islamitische termen) mochten niet eens gebruikt worden. Met andere woorden, ze wilden het jihadisme bestrijden door net te doen alsof het niet bestond.
Ongelooflijk.
Later werd er gevochten in de Ummah-moskee. Daarna wilde Van der Laan opeens dat religie wél besproken werd. Hij werd woedend op zijn ambtenaren: waarom hadden ze religie er niet bij betrokken. Toen zij uitlegden dat hij ze dat expliciet verboden had draaide hij door.
Later gaf één van de betrokkenen, David Kenning, aan dat hij geen betaalde werkzaamheden meer wilde verrichten voor de gemeente vanwege gezondheidsredenen. Je zou denken dat dit dé ideale gelegenheid was voor Van der Laan om de stekker maar helemaal uit het project te trekken. Maar nee hoor. Het enige wat hij deed was dat hij ruzie maakte met zijn ambtenaren omdat hij doodsbang was dat hij gedwongen zou worden om af te treden als de filmpjes uitlekten.
Dus wie werd de kop van jut? Juist, Saadia a.T. Zij moest op stiekeme wijze een Marokkaans-Nederlandse acteur inhuren, die stiekem betaald moest worden, maar toen die werkwijze ontdekt werd trok Van der Laan zijn handen van haar af en liet hij haar publiekelijk ten onder gaan -- allemaal om hém te beschermen. Zoals één van de betrokkenen uitlegt:

"Saadia had niet eens de bevoegdheden om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen. Ingediende facturen moesten nog zeker door twee leidinggevenden worden goedgekeurd. Ik denk dat Van der Laan zo hard heeft opgetreden tegen Saadia omdat hij bang was dat ze uit de school zou klappen over de Grijze Campagne."

Dat is allemaal schokkend, maar we zijn nog lang niet klaar. Van der Laan had namelijk een loco-burgemeester, Kajsa Ollongren. Deze dame nam de taken als waarnemend burgemeester waar toen Van der Laan niet meer kon werken en overleed. De kans is natuurlijk groot dat zij in ieder geval iets van deze hele operatie wist... en er mogelijk zelfs direct bij betrokken was.
Geen wonder dus dat de Amsterdamse afdeling van het CDA antwoorden eist; niet alleen over het belachelijke project zelf, maar ook over Ollongrens mogelijke rol erin.
https://twitter.com/DiederikBoomsma/status/924586862060195840
Zoals Ralph Posset uitlegt op TPO.nl kon dit weleens uit de hand lopen voor Ollongren:

Wat verder nog opvalt in het uitstekende stuk in Elsevier, is dat iedereen in de Amsterdamse politiek met ongeloof reageert. Ze zijn uitermate verbaasd over de gang van zaken en eisen dat de onderste steen boven komt. Iedereen ontkent ook maar iets te weten van de plannen. Iedereen behalve een zeker Kajsa Ollongren. Loco-burgemeester onder Van der Laan en huidig minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier. Zij wil voorlopig niet reageren op de kwestie. Dat is een verkapte bekentenis. Als ze niets te verbergen heeft, zou ze net als alle andere betrokkenen ontkennen op de hoogte te zijn.

Nu hangt er een zwaard van Damocles boven haar hoofd dat wel eens snel zou kunnen vallen.

Ze is dus nog maar net minister van Binnenlandse Zaken maar zit nu al tot haar nek in de problemen. Oh, oh. Dit worden een paar héél interessante weken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten