Natuurorganisaties: wolven kijken op de Veluwe ist verboten

Geen categorieaug 14 2019, 19:00
De woudlopers van diverse natuurorganisaties patrouilleren momenteel in de gebieden van de Veluwe om toe te zien dat bezoekers de wolven niet storen. Het komt namelijk steeds vaker voor dat toeristen pogingen wagen om wolven te zien. Dat de patrouilles misschien wat overdreven zijn impliceert boswachter Lennard Jasper gezien de aantallen: "geen honderden, maar wel tientallen toeristen"
De Veluwe is in de avonduren niet toegankelijk voor publiek en precies op die momenten hebben de woudlopers van de natuurorganisaties 'mensen betrapt' bij het zoeken naar wolven. Dat mag natuurlijk niet. Maar er reizen wel vragen waarom de boswachters dan ook nabij de wolven waren, wellicht dat zij stiekem ook gewoon nieuwsgierig waren net als de toeristen. Een prima verdienmodel dus: wolven kijken met de boswachters.
Volgens de boswachter zijn de regels dat de wolven met rust moeten worden gelaten er niets voor niets:

"De regels zijn er niet voor niets. Het wild in de bossen heeft recht op rust. We merken toch al dat het wild onrustiger is nu er wolven in hun leefgebied zitten. Het zijn prooidieren voor de wolf en daar moeten ze aan wennen. Het wordt elk jaar drukker en helemaal nu de wolf 'hot' is. Maar het gebied wordt niet groter. Daarom moeten wij verstoringen zoveel mogelijk voorkomen."

Zo sprak boswachter Jasper tegenover NU. Personen die wolven willen kijken zullen hun geluk moeten uitproberen buiten Nederland of boswachter Jasper vragen om een rit in de jeep.
Momenteel verblijven meerdere wolven met welpen op de Veluwe. Omdat de dieren veel territoria vereisen werd gevreesd voor incidenten bij nabijgelegen boerderijen, maar de wolven hebben de afgelopen weken geen vee verschalkt. Zodra het weer kouder wordt in de maanden september en oktober wordt de kans daarop wel waarschijnlijker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten