Nederlaag voor Rutte: geen steun in Kamer om Oekraïneverdrag alsnog goed te keuren

Nederlaag voor Rutte: geen steun in Kamer om Oekraïneverdrag alsnog goed te keuren

We gaan afscheid nemen van het associatieverdrag!

Tegenstanders van het EU-associatieverdrag met Oekraïne kunnen opgelucht ademhalen, maar mensen als Juncker en Verhofstadt hebben vandaag een absolute rotdag. Premier Mark Rutte probeerde deze week namelijk om het associatieverdrag alsnog te laten goedkeuren door de Eerste en Tweede Kamer. Hoewel de referendumuitslag het verdrag duidelijk verwierp, wilde Rutte met steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie het verdrag alsnog door de Eerste Kamer loodsen. Rutte had zelf een aantal argumenten om de referendumuitslag te negeren:

Het kabinet hamerde er de laatste weken bij de oppositie op dat het sneuvelen van het verdrag ernstige geopolitieke implicaties heeft. De druk van Rusland op Oekraïne kan verder toenemen als de samenwerking met de EU op losse schroeven staat. Nieuwe destabilisatie van de regio dreigt. Daarnaast loopt de reputatie van Nederland als betrouwbare onderhandelingspartner een deuk op.

Dat kan wel zo zijn, maar we hebben niet voor niets zo'n referendum gehouden in Nederland. We kiezen geen parlement om in de EU het beste jongetje van de klas te spelen, we kiezen een parlement om de bevolking te vertegenwoordigen. Het zou dan ook van de gekken zijn als de volksvertegenwoordiging de wil van het volk keihard zou negeren. Gelukkig is dat dus niet gebeurd.

Rutte zal naar alle waarschijnlijkheid een intrekkingswet indienen. De Nederlandse ratificatie van het Oekraïneverdrag gaat dan definitief niet door. Dat heeft als consequentie voor Rutte dat hij in de EU niet kan instemmen met het verdrag, en dat zullen de EU-bazen in Brussel hem niet in dank afnemen. De EU is de afgelopen weken druk bezig geweest om de Walloniërs over te halen om voor het CETA-verdrag met Canada te stemmen, en lijkt helemaal te zijn vergeten dat ook in Nederland iets broeit. Het Nederlandse "nee" zorgt ervoor dat het associatieverdrag met Oekraïne voor de hele EU van de baan is en kan dus verstrekkende gevolgen hebben.

Dat is pijnlijk, maar het is de consequentie van het handelen van de EU zelf. De EU bleek onvermurwbaar en wilde geen iota veranderen aan het Oekraïneverdrag om dit verdrag voor Nederland acceptabeler te maken. Door die koppige opstelling van de EU is het verdrag nu helemaal van de baan. Tja: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Ik kan me er in ieder geval over verkneukelen dat Juncker, Schultz en Verhofstadt een rotdag hebben.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties