Nederland krijgt onder Rutte III opnieuw vrouwelijke defensieminister zonder militaire ervaring: Ank Bijleveld (CDA)

Nederland krijgt onder Rutte III opnieuw vrouwelijke defensieminister zonder militaire ervaring: Ank Bijleveld (CDA)

Affiniteit met defensie hoef je nooit getoond te hebben, zolang je maar over het juiste partijpolitieke profiel beschikt. En altijd leuk om de genderzeurkousen tevreden te stellen: voor de portefeuille defensie doet het zijn van een vrouw ook nog altijd wonderen.

Nu het regeerakkoord klaar is wordt langzaam maar zeker bekend wie de 'poppetjes' van Rutte III zullen zijn. Het is niet overdreven te zeggen dat geen van de partijen tot dusverre echt met kwalitatief personeel is komen aan te zetten, en de naam van de nieuwe minister van defensie bevestigt dat.

Het Algemeen Dagblad maakt namelijk bekend wie de opvolgster van de gevallen Jeanine Hennis gaat worden: CDA-veteraan Ank Bijleveld keert terug naar het Binnenhof om over het Nederlandse militaire apparaat de scepter te zwaaien. Kijk maar:

"Behalve De Jonge draagt het CDA Ank Bijleveld-Schouten voor als minister van Defensie. Zij is nu Commissaris van de Koning in Overijssel. In het kabinet Balkenende-4 was ze al eens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Met de voordracht van Bijleveld-Schouten krijgt de krijgsmacht na Jeanine Hennis opnieuw een vrouw als politieke baas. "

Allemaal leuk en aardig natuurlijk - een CDA'er uit vervlogen tijden terughalen om het land te redden van de opmars van de piepjonge Baudets en Klavers - maar het geeft nog altijd geen pas dat VVD en CDA voor de zoveelste keer op rij weer een beroepsbestuurder laten invliegen om ons leger te leiden, terwijl ons land barst van de competente (oud-)militairen. Kijk, ik geloof graag dat zoiemand als Ank Bijleveld uitermate geschikt is voor de post van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken of voor mijn part Cultuur of Milieu. Maar Defensie? Zelden was de kloof tussen politiek en krijgsmacht zo groot: er moet een vertrouwenskloof overbrugd worden, en de enige manier om dat te doen is

Vanuit de oppositie wordt er dan ook niet zachzinnig gereageerd op de aanstaande aanstelling van Ank Bijleveld. Het Forum voor Democratie verklaart: "Partijkartel weigert hardnekkig om een kkenniskabinet te formeren, en valt nu terug op oud-gedienden." En gelijk hebben ze, natuurlijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties