Nederland reageert woedend op tweet van SP-raadslid waarin ze Trump en Wilders met Hitler vergelijkt

Geen categoriejan 11 2016, 13:00
SP-fractievoorzitter Bianca Behr van Hoogeveen is flink onder vuur komen te liggen omdat ze op Twitter Donald Trump en Geert Wilders met Hitler heeft vergeleken.
De Telegraaf bericht wat ze precies deed:

Het raadslid plaatste foto’s van de PVV-leider en de Amerikaanse presidentskandidaat naast een foto van Hitler. Als begeleidende tekst stond er ’zoek de verschillen’ bij.

Het zal niemand verbazen dat hier onmiddellijk met grote woede op gereageerd werd. Eén Twitteraar schrijft:

Deze SP-mevrouw is zeer, zeer ernstig in de war. Mogelijk grondig geschiedenis bijspijkeren.

Een andere Twitter-gebruiker voegt daar aan toe dat Behr op moet stappen:

Dit kunt u niet maken!

Hoewel Behr de tweet korte tijd later verwijderde zegt ze tegen de krant voor wakker Nederland dat ze er geen spijt van heeft dat ze de opmerking de wereld rondstuurde. Sterker nog, de enige reden dat ze de tweet verwijderde is dat Wilders het in zijn voordeel gebruikte:

"Ik heb dat bericht verwijderd, omdat Wilders het duidelijk prettig vindt. Die spint er garen bij. Hij heeft het zelfs geretweet."

Ook kreeg Behr het advies van haar eigen partij om de tweet te verwijderen. Behr legt uit:

"Dit is geen SP standpunt, maar de mening van Bianca Behr. Maar omdat ik fractieleider ben, leggen mensen toch die link. Ook dat was een reden om het bericht offline te halen."

Wat de vergelijking betreft zegt ze dat die nog steeds terecht is:

"Ik zeg niet dat Wilders een massamoordenaar wordt, zoals Hitler. Maar hij zet wel een complete bevolkingsgroep weg en zet anderen aan negatief naar die groep te kijken. Dat deed Hitler ook. De overeenkomsten zijn er gewoon."

Opvallend genoeg neemt de afdelingsvoorzitter van de SP in Hoogeveen afstand van Behrs tweet. Socialist Ineke Bekkering legt uit:

"We betreuren dat dit bericht zo is geplaatst, de vergelijking tussen deze drie mensen is heel ongelukkig. Het was haar persoonlijke tweet en het is absoluut geen SP-standpunt."

Hoewel Bekkering het een onhandige actie vindt zegt ze dat Behr haar excuus absoluut niet hoeft aan te bieden:

"Het bericht is weg, ze heeft in emotie gehandeld en is net als iedereen in onze partij bezorgd over hoe Wilders over bepaalde bevolkingsgroepen spreekt. Met het verwijderen van de tweet, is wat ons betreft de kous af."

Het is nog maar zeer de vraag of Wilders en zijn kiezers daar net zo over denken. Op dit moment is de PVV immers veruit de grootste partij van het land, virtueel in ieder geval.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten