Nederland vernederd door Duitse asielrechter

Geen categoriemei 11 2014, 13:59
Een Somaliër mag niet teruggestuurd worden naar ons land.
Hoewel veel critici van ons immigratie- en integegratiebeleid (die het te zacht vinden) er ongetwijfeld blij mee zijn, denk ik daar net eventjes anders over. Ons beleid moet namelijk weliswaar streng en hard zijn, maar ook redelijk én menselijk. Dit betekent dat uitgeprocedeerde asielzoekers onmiddellijk terug worden gestuurd, dat de asielprocedure maximaal een jaar of twee mag duren, en dat asiel-aanvragers in de tussentijd op een normale manier worden behandeld.
Helaas ontbreekt het daar nogal eens aan. Asielzoekers worden maar al te vaak op een uitgesproken beestachtige wijze behandeld en de hele procedure duur veel, maar dan ook véél te lang. Geen wonder dus - maar wel schandalig - dat een Duitse rechter Duitsland ervan heeft weerhouden om een Somalische asielzoeker terug te sturen naar ons land:

GroenLinks is geschrokken van het feit dat een Duitse rechter een asielzoeker niet naar Nederland wilde laten teruggaan omdat hij hier risico's zou lopen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil dat staatssecretaris Fred Teeven hier dinsdag in de Tweede Kamer verantwoording over aflegt. "De uitspraak van deze rechter is het zoveelste bewijs dat vluchtelingen in Nederland slecht af zijn", vindt zij.

Het gebeurt niet vaak, maar wonderen zijn de wereld werkelijk nog niet uit: ik ben het namelijk eens met GroenLinks. Dit is beschamend én volstrekt onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat een welvarend, modern land als Nederland een dergelijke reputatie krijgt. Op het moment dat we zoiets lezen moet het schaamrood ons aan de kaken staan. 
Het is aan staatssecretaris Teeven om hier verantwoordelijkheid voor te nemen. Wat mij betreft doet hij dat het beste door op te stappen en het over te laten aan een ander. Hij heeft namelijk al kansen genoeg gehad om de gang van zaken te veranderen. Doet hij dat niet, dan moet hij maar eens bewijzen dat hij begrijpt dat het zo niet langer kan door het hele proces overhoop te halen, het sneller te laten gaan, én asielzoekers op een betere manier te behandelen. Doet hij dat niet, dan is het aan de Tweede Kamer om in te grijpen en Nederland weer een enigszins normaal beleid te laten voeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten