Nederland weigerde tientallen keren hulp VS bij terughalen Syriëgangers

Nederland weigerde tientallen keren hulp VS bij terughalen Syriëgangers

Gisteren berichtten we al over hoe de Nederlandse overheid de aangeboden hulp van de VS afsloeg. Het blijkt echter veel vaker gebeurd te zijn. Tientallen keren probeerden de VS ons te 'helpen'.

Uit Kamervragen bleek dat de VS "tientallen keren en op vele niveau's" hulp heeft aangeboden bij het terughalen van Syriëgangers. Je zou bijna denken dat die Amerikanen wíllen dat we ze terugkrijgen.

Ministers Blok en Grapperhaus schieten snel door hun argumenten heen om het niet te doen, en houden op bij 'eventuele problematiek ten aanzien van de internationale betrekkingen', wat neerkomt op: 'we willen niet dat de Turken ons beschuldigen van samenwerken met de Koerden'. En dat is op zich geen slecht argument. Het stelde de Tweede Kamer ook enigszins gerust dat Syriëgangers die wél het consulaat bereikten, zouden worden geholpen (waarschijnlijk ook omdat die kans vrij klein is).

Momenteel zouden er zo'n vijftig Syriëgangers zijn teruggekeerd. Waarschijnlijk gaat het dan nog om zo'n honderd tot honderdvijftig (volwassen) Syriëgangers die nog steeds in Koerdische kampen vastzitten of ergens rondzwerven.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde in februari al met het vrijlaten van Syriëgangers als EU-landen ze niet zelf op zouden willen halen. Of hij dat ook hard kan maken vraag ik me af. En als ze al vrij zouden worden gelaten, denk ik niet dat ze ver komen. Ik denk dan ook dat als de rechtbank niet teveel druk legt op de overheid en de ministers, we weinig Syriëgangers in de Nederlandse gevangenis tegen zullen komen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties