Nederlanders hebben geen vertrouwen in Oranje: 'Nederland verliest van Turkije'

Geen categoriesep 06 2015, 15:00
Maar liefst 70 procent van de lezers van De Telegraaf denkt dat Oranje de wedstrijd van vanavond, tegen Turkije, verliest.
Het lijkt nog maar kort geleden: in 2014 deed het Nederlands elftal het werkelijk fantastisch op het WK. Onder leiding van Louis van Gaal bereikte Oranje de halve finale, waar het na penalties verloor van Argentinië. Met een beetje mazzel hadden we die wedstrijd gewonnen, waarna we het tegen Duitsland hadden mogen opnemen.
Veel mensen gingen er na dat WK vanuit dat Oranje zich vrij gemakkelijk zou plaatsen voor het EK van volgend jaar. De euforie duurde maar kort: toen het kwalificatieproces begon bleek al snel dat Nederland onder Guus Hiddink een heel ander team was dan onder Van Gaal. Uiteindelijk besloot de bondscoach om plaats te maken voor een ander: Danny Blind, die zich tegenwoordig bondscoach mag noemen.
Hoewel de fans hoopten dat Oranje zich zou herstellen bleek dat niet zo te zijn. De wedstrijd tegen IJsland werd onlangs verloren met 1-0; het was een afgang en een vernedering van jewelste. Belangrijker is dat het door de nederlaag moeilijker werd voor Oranje om zich te plaatsen voor het EK.
Vanavond moeten de mannen het opnemen tegen Turkije, de nummer viel in de poule. Normaal gesproken moet dat appeltje-eitje zijn, maar tegenwoordig zijn we daar allerminst zeker van. Kijk maar naar een peiling van De Telegraaf: daaruit blijkt dat maar liefst 70 procent van de lezers denkt dat we de wedstrijd verliezen.
Screen Shot 2015-09-06 at 14.55.08
In theorie kan Oranje zich nog direct plaatsen, maar dan moet Tsjechië punten gaan verliezen, en Nederland vanaf nu alles winnen, de laatste wedstrijd tegen de Tsjechen incluis. Daarbij moet het team er vervolgens ook nog eens voor zorgen dat de uitslag beter is dan 2-1: het onderlinge resultaat is bij een gelijk aantal punten namelijk doorslagggevend.
Zoals De Telegraaf uitlegt is dat scenario niet waarschijnlijk:
Meer voor de hand dan bovenstaand droomscenario ligt een plaats in de play-offs als nummer drie van groep A. Een overwinning en gelijkspel in Konya lijken voldoende daarvoor. Zelfs een nederlaag in Turkije sluit dat niet uit, maar dan is Oranje afhankelijk van de Turken, die nog twee duels moeten spelen tegen het zo goed als geplaatste IJsland en Tsjechië. In dat geval komen de Turken op twaalf punten en blijft Oranje op tien staan, terwijl het onderling resultaat in Turks voordeel is.
Met andere woorden, als Nederland de wedstrijd van vanavond verliest - wat 70% van de reageerders denkt - kon het weleens einde oefening zijn. We moeten op zijn minst gelijkspelen, en eigenlijk gewoon winnen. Zelfs dan gaan we voor de derde plek, wat inhoudt dat we in de playoffs terechtkomen. Plaatsing is dan dus allerminst een zekerheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten