Nederlanders onderschatten kosten uitvaart

Nederlanders onderschatten kosten uitvaart

Een uitvaartverzekering is de meest voorkomende verzekering die niet verplicht is. Ongeveer twee derde van de Nederlandse bevolking heeft er een afgesloten. Dat is misschien niet eens zo wonderbaarlijk, want Nederlanders zijn nu eenmaal een pragmatisch volk.

Toch weet een groot deel van de bevolking helemaal niet wat een uitvaart daadwerkelijk kost. Vooral jongeren lijken de kosten sterk te onderschatten. Veel uitvaartverzekeringen die worden afgesloten zijn daarom niet volledig kostendekkend.

Al met al wordt er in Nederland gemiddeld zo’n 7.500 euro gespendeerd aan een uitvaart, stelt de budgetvoorlichter Nibud. Daarbij is een begrafenis zelfs nog iets duurder.

Kosten uitvaart

De daadwerkelijke kosten van een uitvaart zijn in grote mate afhankelijk van het aantal genodigden en de gekozen materialen en diensten. Maar ook de regio waarin iemand overlijdt, heeft invloed op de kosten. In de gemeente Leiderdorp bijvoorbeeld, liggen de grafkosten voor een particulier graf voor een periode van 30 jaar op een kleine 8.000 euro. Dat terwijl men in de gemeente Kerkrade met ruim 1.000 euro al klaar is voor eenzelfde soort graf (en een looptijd van 20 jaar).

Een uitvaart kan dus flink in de kosten lopen. Dat komt ook omdat er veel verschillende soorten kosten gemaakt worden. Allereerst zijn er de basiskosten, zoals het bespreken en begeleiden van de uitvaart en de kosten die door het crematorium of de begraafplaats gemaakt moeten worden. Daarnaast zijn er veel secundaire kosten, zoals de afscheidsplechtigheid, opbaring, de kist, bloemen, rouwkaarten en catering.

Onderschat

Door veel Nederlanders worden de kosten van een uitvaart onderschat, blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl. Daardoor komt het vaak voor dat de uitvaartverzekering niet voldoende dekt bij overlijden.

Maar liefst 65 procent van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar schat de kosten van een uitvaart lager in dan 6.000 euro. Een deel hiervan denkt zelfs dat de kosten lager liggen dan 4.000 euro. Hoe dat komt, ligt mogelijk aan het feit dat veel jongeren nog niet nadenken over hun eigen uitvaart, laat staan een verzekering die de kosten ervan dekt. Het gros van de Nederlanders sluit dan ook pas na hun 35e een uitvaartverzekering af.

Bij volwassenen tussen de 30 en 39 jaar worden de kosten dan ook iets beter ingeschat, maar nog altijd lager dan de gemiddelde kosten. 44 procent denkt dat de kosten onder de 6.000 euro uitkomen. 39 procent denkt aan een bedrag tussen de 6.000 en 8.000 euro en 17 procent acht dat de kosten hoger liggen dan 8.000 euro.

Dat wijsheid met de jaren komt, blijkt ook wel uit dit onderzoek. 50-plussers zijn zich over het algemeen veel beter bewust van de kosten die een uitvaart met zich mee kan brengen. Zij schatten de kosten van een uitvaart in op gemiddeld 7.786 euro, wat dicht in de buurt komt van het daadwerkelijke gemiddelde (7.500 euro).

De reden dat ouderen de kosten beter inschatten, heeft vooral te maken met het feit dat deze groep vaak al direct was betrokken bij het regelen van de uitvaart.

Lees meer over:
verzekeringen dood uitvaarten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer