Nederlandse drugsexport stijgt verder: 'negen van de tien pakketjes bevatten drugs'

Geen categorieapr 24 2019, 18:00
Het buitenland wil een graantje meepikken van de hausse op de Nederlandse drugsmarkt. We versturen samen steeds meer drugs naar het buitenland. Zo stelt de Douane.
Drugs versturen naar het buitenland is natuurlijk reuze makkelijk. Denk maar na: er zijn maar een paar douaniers. Als Nederlanders massaal pakketjes versturen dan kan de douane de drugs nooit allemaal vinden. Simpelweg omdat de miljoenen pakketjes niet te controleren zijn door honderden tot duizenden beambten.
[caption id="attachment_225119" align="aligncenter" width="407"]Het bericht van NOS Teletekst. Bron: NOS / Teletekst Het bericht van NOS Teletekst. Bron: NOS / Teletekst[/caption]
Hoe hard de douaniers hun werk ook doen, het is onbegonnen werk. De overheid heft maar beperkte middelen en is dus niet in staat alle drugs te vinden. Veel van de drugs wordt verstuurd via de post en gaat naar Thailand (!), Australië en de Verenigde Staten. Volgens NOS Teletekst werd in 2016 zo'n 137.000.000 milligram mdma gevonden in pakketjes, dat is de basisstof voor XTC-pilletjes. Daarmee konden zo'n 228.000 personen dat jaar worden bediend van snoepgoed.
Een grote hoeveelheid was het dus niet. Dit omdat de douane niet in staat is méér te ontdekken. Een jaar later groeide de omvang van de vondsten overigens. Niet omdat men ineens betere methoden gebruikte, maar omdat er meer wordt verstuurd. Een deel wordt onderschept. Een ander deel niet.
Met productiekosten van ~0,001 euro per milligram mdma kun je je voorstellen dat het loont om de pillen te versturen. Zelfs als de douane de helft onderschept zijn de marges nog fors. In 2017 ontdekte de douane 370 kilo mdma. Zou je die hoeveelheid in je eentje opsnoepen dan zou je genoeg hebben voor 1,85 miljoen technofeestjes! Vorig jaar werd een absoluut record gevestigd: 460.000.000 milligram mdma werd onderschept.
Behalve de complexe speurtocht naar pakketjes heeft de politie het extra lastig door het internet. Via goed beveiligde servers zijn individuen in staat om te communiceren met lieden elders op aarde en die bestellen op die wijze dan pakketjes. Via het duistere 'darkweb'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten