Commissieleden ministerie van Buitenlandse Zaken gaan los over INF-verdrag: 'kernwapens, kernwapens, kernwapens!'

Commissieleden ministerie van Buitenlandse Zaken gaan los over INF-verdrag: 'kernwapens, kernwapens, kernwapens!'

In de Tweede Kamer werd zojuist een debatje gehouden over nucleaire wapens. Heel spannend natuurlijk! Waarom het debat wordt gevoerd terwijl Nederland nauwelijks invloed heeft op het reilen en zeilen van de kernmachten weten we echter niet. Reden van het debat is de opzegging van het zogenaamde INF-verdrag tussen de Russen en Amerikanen.

Dat verdrag is natuurlijk niet meer dan een papieren werkelijkheid want niemand kan de kernmachten daadwerkelijk forceren zich aan het internationaal recht te houden. Aan het INF-verdrag dus. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik diende een motie in met het doel om het opzeggen van het INF-verdrag 'te verlengen'. Maar met die motie zullen de kernmachten hun billen afvegen.

Nuttig hoor!

Verder sprak Van Ojik over het feit dat 'de Russen het verdrag al jaren schenden'. Als dat inderdaad het geval is dan is de opzegging van het verdrag dus niet zo relevant. Immers worden de termen al jaren geschonden. Ja, zo stelde Van Ojik: 'we kunnen met het INF-verdrag de Russen erop aanspreken'. Alsof het 'aanspreken' van kernmachten op het ontwikkelen van wapens ook maar enig effect heeft gehad in het verleden?

Tweede Kamerlid van de D66-partij, Sjoerd Sjoerdsma, begon over de implementatie van 'economische of militaire sancties' tegenover landen die 'de INF-verdragen schenden'. Sjoerdsma wil dus dat Nederland in haar eentje ruzie gaat zoeken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten of met Rusland. Het nut blijft achterwege, maar moreel taalgebruik vloeide rijkelijk.

Dat deze lieden zulks bizar taalgebruik bezigen is in lijn met de gekte die heerst binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie laat deze Kamerleden zo denken? Ze zijn allen lid van de commissie BuZa, dus waarschijnlijk is daar iets niet helemaal in orde. Maar dat daar vreemde lieden rondlopen wisten we al.

Meest rationele in het debat was toch wel Martijn van Helvert (CDA) in afwezigheid van Forum voor Democratie. Volgens hem kan Nederland wel iets doen en 'proberen het gesprek aan te zwengelen'. Dat was inderdaad een nuttig voorstel en staat in schril contrast met de bizarre voorstellen van anderen.

Eerder nog was er debat over de kernwapenfunctionaliteit van de Joint Strike Fighter (F-35). D66 wil dat het vliegtuig deze functionaliteit niet krijgt, maar wil tegelijkertijd wel ruzie zoeken met kernmachten. In ieder geval is het zeer complexe materie en is het maar de vraag of deze Kamerleden überhaupt in staat zijn de relevante factoren te overzien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Tweede Kamer kernwapens

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties