Nee, Maurice de Hond, de stabiliteit van de peilingen is helemaal niet 'verbluffend'

Geen categorienov 06 2016, 20:00
De campagne is immers nog niet begonnen.
Volgens Maurice de Hond zijn de peilingen op dit moment "verbluffend stabiel." Er zijn wekelijks af en toe weliswaar kleine verschuivingen, maar feitelijk blijft het allemaal hetzelfde, zeker wat de grootste partijen betreft. Het is en blijft een race tussen VVD en de PVV. Wilders en Rutte gaan nek aan nek, hoewel de eerste steeds betere approval cijfers noteert.
Wellicht dat dit opvallend is, maar verbluffend is het allerminst. De verkiezingscampagne is immers eigenlijk nog niet begonnen. Ja, de partijen hebben hun verkiezingsprogramma's (bijna?) allemaal bekend gemaakt, maar voor de rest zijn ze nog niet écht bezig met campagnevoeren. Dat is ook niet zo gek: campagnevoeren kost geld. En dat hebben de meeste partijen nu eenmaal niet. In ieder geval niet vergeleken met de Democratische en Republikeinse Partijen uit Amerika, waar de campagne eigenlijk al meteen na de verkiezingen opnieuw begint.
peilingen-6-11-2016
Omdat campagnes zoveel geld kosten duurt nog even voordat het verkiezingsgeweld echt losbarst. De kans is groot dat dit na Oudjaarsavond begint. Met de kerst negeren mensen het nieuws immers. Ze zijn dan bezig met elkaar, niet met de politiek. En dat is maar goed ook: als iedereen zo obsessief bezig was met de politiek als politici en journalisten zou er niets meer geproduceerd worden. Als website-eigenaar -- een website die afhankelijk is van advertenties -- moet ik daar niet eens aan denken.
Geef het een maand of twee. Daarna zul je zien dat de peilingen wel degelijk veranderen. Of dat ten goede of ten kwade is? Geen idee. Dat kunnen we alleen maar afwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten