Nee MBO'ers, jullie zijn geen 'studenten' en dat is ook helemaal niet erg

Geen categoriemei 11 2018, 15:00
Op de site van de NOS kwam ik een artikel tegen over MBO'ers die ook graag 'studenten' genoemd willen worden. Nu kunnen ze vaak niet naar bepaalde studentencafés en krijgen ze geen korting, omdat ze geen student zijn. Discriminatie is mogelijk vanwege het verschil tussen 'student zijn' en 'niet-student zijn'. Lekker houden zo.

De vraag is: mág alles hierboven of is het discriminatie? Het adviesorgaan College voor de Rechten van de Mens vindt het een lastige kwestie. "In de Nederlandse wet staat niet dat onderscheid op grond van opleidingsniveau verboden is", zegt ondervoorzitter Jan-Peter Loof. "Het is geen overtreding van de wet. Maar wij dragen wel uit dat je mensen als individu moet beoordelen en niet als groep."

Een mbo'er in een club weigeren kan volgens Loof wel stereotyperend werken. "Kennelijk willen kroegen een bepaalde sfeer en gaan ze ervan uit dat iemand zonder collegekaart daar niet aan kan bijdragen", zegt Loof. "Als je dat zou zeggen over mensen van een bepaald ras, zou de wereld te klein zijn."

Het is niet hetzelfde als discriminatie vanuit ras, het heeft te maken met een bepaalde vorm van exclusiviteit op basis van deelname aan een instituut. Als je niet lid bent van een bepaalde vereniging, mag je ook niet in gebouwen van die vereniging, zo simpel is het. Is het naar? Natuurlijk. Voelt het kut? Zeker waar. Toch moet het blijven bestaan, omdat we in Nederland elke vorm van hiërarchie neerhalen en bekritiseren. Er mag geen enkele vorm van onderscheid zijn en alles wordt gladgestreken.
De democratisering van het onderwijs en onderwijsinstituten zorgt voor een verloedering van de hele studentencultuur, omdat het streven naar iets hogers en de beloning die erbij hoort, wordt weggekaapt. Het voelt fijn en goed om ergens een onderdeel van te zijn en het is leuk om deel te nemen aan een groep of een cultuur dat ergens gewoon afgesloten is van de rest van de wereld. Dat is ook nodig in deze grijze en grauwe maatschappij waar we in leven.
In plaats van de status 'student' aan inflatie onderhevig maken door het zo te verbreden dat het geen betekenis meer heeft, kunnen MBO'ers hun eigen cultuur opbouwen en institutionaliseren. MBO'ers zijn niet minder dan HBO'ers of WO'ers, sterker nog ik vind ze vaak sympathieker en meer bijdragen aan de samenleving. Laat je eigen status en cultuur floreren en doe er iets mee. Probeer niet ergens anders bij te horen, maar maak er zelf iets van. Dat hebben MBO'ers best verdiend. Er is in sommige aspecten nu eenmaal een verschil, maar dat hoeft niet tot iets slechts uit te pakken.
Dit is weer een aspect van onze 'slachtoffercultuur', een soort slavenmoraal waardoor alles wat 'hoger' lijkt, wordt afgebroken of neergehaald. ''Het doet pijn'', wordt er dan gezegd. Doe er dan iets aan, jullie kunnen het.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten