rutte

Negatieve rente: coalitie wil "fonds" voor investeringen in "economisch zware tijden"

Geen categorieaug 22 2019, 14:00
Nu is de tijd.
Je moet het ze nageven: het kabinet doet zowaar iets goed. Want, jawel, bronnen bevestigen vandaag aan de NOS dat De Telegraaf gelijk had toen de krant vanmorgen berichtte dat het kabinet een 'investeringsfonds' wil opzetten dat gebruikt kan (en moet) worden in economisch zware tijden. In dat fonds kan mogelijk maar liefst 50 miljard euro gestort worden, hoewel het precieze bedrag nog vastgesteld moet worden.

Bronnen beamen tegenover de NOS dat er inderdaad wordt nagedacht over het opzijzetten van miljarden nu het economisch nog goed gaat. Dat geld kan dan worden ingezet voor bijvoorbeeld infrastructuur en kenniseconomie als het economisch slechter gaat.

Natuurlijk: de geschiedenis heeft uitgewezen dat het lang niet altijd goed is dat de staat ergens in 'investeert.' Het kost ons als burgers maar al te vaak geld, en daar krijgen we vervolgens dan te weinig voor terug. Maar deze keer is dat toch wel anders. De rente op staatsleningen is namelijk negatief wat betekent dat de staat geld verdient aan het lenen van geld. Wut? Ja, echt. Zoals deze meneer terecht zegt zou het "krankzinnig" zijn als het kabinet daar geen gebruik van maakt.
Ondertussen lijkt het erop dat er economisch moeilijke tijden aankomen. Vorig jaar werd daar al voor gewaarschuwd. Nu lijken die waarschuwingen terecht te zijn geweest. In Duitsland gaat het al slechter, wat altijd impact op onze economie heeft. Nu iets klaarzetten voor die zware tijden zou dus buitengewoon verstandig zijn.
Intussen moet de staat ook iets anders doen: de belastingen verlagen. Dat zou dan eigenlijk kort voor een recessie moeten gebeuren. Dus: de recessie lijkt eraan te komen, op dat moment verlaag je de lasten. Het gevolg? Mensen hebben opeens weer meer te besteden, wat de economie een boost geeft en een recessie mogelijk voorkomt... of in ieder geval minder erg maakt.
Laten we hopen dat het kabinet die strategie óók overneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten