Neveneffect van vluchtelingenstromen: de emancipatie van Syrische vrouwen

Geen categoriefeb 23 2019, 14:00
De verhalen zijn ons allemaal wel bekend: dominante man uit het Midden-Oosten krijgt een vrouw door uithuwelijking en slaat vrouw en kinderen met enige regelmaat de kamer rond. Gevluchte mannen uit Syrië komen er slecht vanaf! Na gezinshereniging blijken hun vrouwen al snel te willen scheiden! Dat meldt de Volkskrant.
Syrische vrouwen komen er eigenlijk pas achter op het moment dat ze in Nederland zijn, dat ze hier ook allerlei rechten hebben waar ze in Syrië niet eens van kunnen dromen. Er is een stijgende lijn waar te nemen van het aantal scheidingsaanvragen en hulpvragen omtrent dat onderwerp, voornamelijk door Syrische vrouwen.
Daar komt ook nog eens bij dat vrouwen hier vaak kansen zien voor een opleiding en een zo snel mogelijke integratie in de maatschappij. Dat staat in schril contrast met de Syrische mannen die eigenlijk qua status een flink eind naar beneden pleuren, omdat hun opleidingsniveau in veruit de meeste gevallen ontoereikend is. Vrouwen hadden nooit een status die veel lager kon zijn, en dus gaat er juist in Nederland een wereld voor ze open!
Zonder dat dit maar direct als argument voor migratie moet worden gezien, valt niet te ontkennen dat in ieder geval één groep actief de voordelen ervan ondervindt en eigenlijk het toonbeeld vormt van hoe immigratie het liefst zou worden ingevuld. Dat mag óók wel eens onderstreept worden, naar mijn idee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten