Nieuw record! Recordaantal vrouwelijke burgemeesters

Nieuw record! Recordaantal vrouwelijke burgemeesters

Het gaat steeds beter met de vrouwelijke opmars in de politiek. Dat zonder enige vorm van quota. De politiek wordt ook steeds meer een sector waar vrouwen werken. Op dit moment staat de teller voor vrouwelijke burgemeesters op 101. Dat betekent dat nu 29% van alle burgemeesters vrouwelijk zijn.

Wel moeten we direct een nuance aan dit percentage brengen. De afgelopen jaren zijn veel gemeenten gefuseerd, wat betekent dat het aantal gemeenten flink is gekrompen. Dus vandaar dat het percentage van 29% niet helemaal valide is. Toch geven de cijfers een interessant kijkje in de ontwikkeling van de politieke sector. Over de sombere kant en de teloorgang van de lokale democratie door al die gemeentefusies is al eerder het een en ander gezegd. Zo schreef historicus Geerten Waling dit er twee jaar geleden over:

In de afgelopen decennia zijn steeds meer gemeenten gefuseerd. Na de oorlog telde Nederland nog ruim duizend gemeenten, inmiddels zijn dat er al minder dan vierhonderd. Om allerlei praktische redenen is het logisch en efficiënt om kleine dorpen onder één bestuur te brengen – dit wordt ‘gemeentelijke herindeling’ genoemd – maar daar zitten vanuit democratisch oogpunt grote nadelen aan. De gemeenteraden worden weliswaar groter, maar staan ook verder op afstand van de burger. De herkenbaarheid die zo belangrijk is voor de lokale politiek valt daarmee deels weg.

Dit laat dus zien dat het cijfer op zichzelf niet heel veel zegt. Toch is goed om te zien dat de groei van vrouwelijke bestuurders in volle gang is - wat ook betekent dat krankzinnige en discriminerende quota helemaal niet nodig zijn. Vrouwen krijgen steeds meer interesse om actief deel te nemen in de politiek. De tijd dat politiek iets is voor grijze, oude mannen lijkt een hoofdstuk uit een ver verleden.

In een tijd dat veel bedrijven haast stalinistisch worden gedwongen om diversiteitsquota in te voeren zien we hier dus een voorbeeld dat 'dwang' helemaal niet nodig is. De stimulans komt vaak vanuit partijen of mensen zelf, er zijn genoeg voorbeelden van partijen die vrouwen nu vaker een topfunctie aanbieden namens de partij.

Of de groei zal doorgaan is nog maar de vraag. In een interview met BNR spreekt de vrouwelijke burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, over het feit dat je wel een vrouw moet zijn met mannelijke trekjes om burgemeester te zijn.

Als burgemeester maak je uiteraard lange werkweken en om er dan ook nog een gezin naast hebben is gewoon heel zwaar. Hierdoor kiezen vrouwen vaak niet voor dit soort functies. Klinkt allemaal vrij logisch.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties