Noch einmal! Mini-Merkel wordt kandidaat voor volgende bondskanselier

Noch einmal! Mini-Merkel wordt kandidaat voor volgende bondskanselier

PVV pers / YouTube

Annegret Kramp-Karrenbauer, beter bekend als de 'Mini-Merkel', is de nieuwe leider van de Duitse christendemocraten geworden. Schaffen we straks in de vijfde versnelling of komt Duitsland weer een beetje bij zinnen? Via het AD.

Het heeft twee stemrondes gekost maar Friedrich Merz legde het dan toch echt af voor Annegret. Zij is daarmee een belangrijke kandidaat voor bondskanselier geworden.

Merz staat bekend als de 'anti-Merkel' en een provocatieve conservatief. Merkel zelf gaf haar zegen natuurlijk aan 'Mini-Merkel' en den Duitser volgde braaf zijn leider.

Veel scheelde het overigens niet, Kramp kreeg 450 stemmen en Merz 392. Omdat de winnaar boven de 500 moest eindigen en dit niet het geval was, kwam er een tweede stemronde. Opvallend is dat Merz vooral tegen 'populistisch rechts' aan het ageren was en sociaaldemocraten als vriendelijke tegenstanders beschouwt. Die kregen er echter ook van langs omdat hij ze 'linkse moralisten' noemde die 'onze vrijheid onder druk zetten'.

Of Kramp ook daadwerkelijk bondskanselier wordt is nog maar de vraag. De verkiezingen staan voor 2021 gepland en haar eigen partij vertoont nogal wat scheuren en verdeeldheid. Waar Merkel ondanks haar stoffige imago toch behoorlijk wat politieke invloed wist te genereren, is het nog niet zeker of Kramp dit óók lukt. Het nalatenschap van Merkel speelt daar geheid een rol in en de andere partijen zitten natuurlijk ook niet stil. Het is dus goed mogelijk dat Duitsers wel een beetje klaar zijn met al dat 'geschaff' en zo langzamerhand wel eens een wat meer gewaagde koers willen varen. Aan de andere kant zijn Duitsers ook wel heel erg trouw aan het bewandelde pad. Het wordt pas écht spannend als het CDU wegzakt door verdeeldheid en een andere partij het voortouw moet gaan nemen. Maar dat zijn zorgen voor morgen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer