'Nooit meer oorlog'

Geen categorieapr 11 2014, 17:44
Deze slogan lag aan de basis van de vorming van de rechtsvoorgangers van de huidige EU en wordt te pas en te onpas van stal gehaald om het federalisme te verdedigen.
Ook vandaag weer gebruikte de christen-democratische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, oudgediende Jean Claude Juncker, deze slogan tijdens een optreden bij de Europaconferentie van het CDA in Utrecht. Volgens Juncker heeft de unie er voor gezorgd dat het al decennialang vrede is in Europa. Vrede? Is het de heer Juncker wellicht ontgaan dat er al jarenlang hevige protesten zijn in diverse Zuid-Europese landen, die soms met zeer grof politiegeweld worden neergeslagen? Is het de heer Juncker bekend, dat die Europese droom van hem mede verantwoordelijk is voor een ongekende stijging van het aantal zelfmoorden in diverse lidstaten daar?
Juncker noemde zichzelf tijdens dat congres de 'enige overlevende' van Het Verdrag van Maastricht, samen met de euro. Hij vertelde dat het nog nooit in de wereldgeschiedenis was voorgekomen dat 18 landen één munt met elkaar deelden en er geen grenzen meer zijn. Dat eerste is volgens mij onjuist en dat tweede heeft bepaald niet bijgedragen aan de 'vrede' in Europa, gelet op alle criminaliteits- en andere problemen die dat met zich mee heeft gebracht.
Volgens Juncker is nu het moment aangebroken voor 'meer Europa'; 'we' zijn het kleinste continent, maar wel de grootste economie. De EU heeft veel voor 'Europa' betekend. En natuurlijk moet de EU zich niet met olijfoliekannetjes bezighouden, maar juist met 'grote' zaken. Zoals de oliehandel en daar bedoelde hij bepaald niet olijfolie mee. Sterker, hij pleitte ervoor dat de EU zich zo snel mogelijk onafhankelijk maakt van Russisch gas en betoonde zich voorstander van een Europese energiepolitiek. Die moet natuurlijk ook bestaan uit de miljardenverslindende wind- en zonne energie.
En ja, er zijn financiële problemen, maar we zijn het aan de (christelijke) Europese solidariteit verplicht om de Grieken te blijven helpen (sic!). Volgens Juncker hebben de programma's van de troika daar bewezen dat die werken. Zou hij het zelf geloven? Zou hij de laatste jaren weleens in Athene zijn geweest? Leest hij weleens blogs over de werkelijke situatie in Griekenland (en Portugal, Spanje, et cetera)? Eigenlijk is het te bizar voor woorden om deze zelfverklaarde leugenaar ('when the going gets tough you have to lie') de werkelijkheid te horen ontkennen. Juncker is het schoolvoorbeeld van de Europese factfree politicus, die kwistig strooit met informatie die totaal uit de lucht is gegrepen of tenminste onvoldoende onderbouwd kan worden (zo noemde hij bijvoorbeeld dat de digitale markt de EU 250 miljoen euro per jaar oplevert).
Het economische model van de unie, het sociaal-economische marktmodel, heeft volgens Juncker niet gefaald, maar 'we' moeten ons geld niet op de bank laten staan doch dat geld investeren (en anders wordt het wel belast of op andere wijze ingenomen door de EU, red.). Wel vond hij dat de uitbreiding van de unie de laatste tijd wat 'te snel' gegaan was. Hij bepleitte dan ook een 'temporisering' van de uitbreiding. Dat geldt voor een land als Turkije en natuurlijk ook Oekraïne (alsof uitbreiding met die 2 landen nu een haalbare kaart zou zijn, red.). Mede daarom (?) vindt Juncker, dat de volgende Europese Commissie moet bestaan uit 'ervaren' politici, die wat hem betreft alleen met voorstellen mogen komen die een bijdrage leveren aan de economische groei. Tja, retorischer kan het bijna niet en dat in Luxemburgs Duits.
Het blijft verbazingwekkend, dat de christen-democraten deze 'relikwie' van de EU hebben ingezet als hun topkandidaat. Natuurlijk heeft de man meer ervaring dan wie ook, maar voor de broodnodige verandering van deze unie is hij de perfecte misfit. En dat die unie veranderd moet worden is zo klaar als een klontje: de euroscepsis in vrijwel alle lidstaten, óók in Duitsland, neemt hand over hand toe. Wie deze veenbrand negeert kon wel eens eerder dan verwacht worden geconfronteerd met een enorme explosie. 'Nooit meer oorlog' was het credo van de grondleggers van de unie toch?
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten