NOS bericht: 'Aanslagplegers Sri Lanka hoopopgeleid, uit hogere middenklasse...' Geen woord over hun ideologie

NOS bericht: 'Aanslagplegers Sri Lanka hoopopgeleid, uit hogere middenklasse...' Geen woord over hun ideologie

Je wordt er echt een beetje moe van.

De NOS heeft een redelijk lang artikel gewijd aan de biografische informatie van de Sri Lankaanse slachters die onlangs vreselijke aanslagen pleegden op christenen. Honderden mensen kwamen om bij die aanslagen. De grote vraag is, voor de NOS: waarom pleegden de terroristen hun aanslagen? Hoe kon het dat ze zo vol haat zaten? Waarom, waarom, waarom?

Om die vraag te beantwoorden wordt naar allerlei verschillende facetten gekeken, zoals naar het onderwijsniveau en het inkomen van de daders:

De aanslagen in Sri Lanka, waarbij minstens 359 mensen omkwamen, zijn gepleegd door overwegend hoogopgeleide Sri Lankanen. De meesten van hen komen uit families uit de middenklasse of hogere middenklasse, zegt de Sri Lankaanse onderminister van Defensie Wijewardene. "Ze zijn financieel best onafhankelijk en hun families zijn financieel best stabiel. Dat is dus zorgelijk."

Wijewardene denkt dat sommige van de negen zelfmoordterroristen in meerdere andere landen hebben gestudeerd.

Ook was één van de terroristen een vrouw, en één de eigenaar van een koperfabriek.

Allemaal heel interessant, maar het is een beetje merkwaardig dat ze bij de NOS één detail over het hoofd zien: de ideologie van de terroristen. Daar wordt nergens in het artikel over gerept. Zoals Bart Nijman stelt op Twitter:

En dan, heel cynisch:

Dat is inderdaad de gedachte die de NOS blijkbaar wil pushen. Al die vervelende hoogopgeleide middenklassers! Walgelijke, gevaarlijke mensen!

Natuurlijk zijn die twee facetten helemaal niet verbonden aan de daden zelf. Om écht te bepalen waarom ze ervoor kozen om terrorist te worden moet je kijken naar hun ideologie. Die ideologie is helder: het radicale islamisme. Nee, niet 'de islam', maar een extremistische, gewelddadige en politieke nepinterpretatie die deze jongen mannen veranderd heeft in moordenaars.

Op de één of andere manier zien ze dat bij de NOS tóch anders. Heel gek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties